Dirk Jan van Wijk
Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over pilproblemen

Column Dirk Jan van Wijk

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In 12 eerdere columns heb ik je laten lezen dat er voor veel pillen hele goede alternatieven voorhanden zijn. Pillen zijn wel gemakkelijk, maar geen vervanging voor een gezond leven en lijf. Sterker nog: ze kunnen gemakkelijk bijwerkingen geven. In deze laatste aflevering vertel ik je over andere pilproblemen.

In Nederland geven we met z'n allen 100 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Meer dan een kwart daarvan gaat naar de medisch-specialistische zorg. Verpleging en verzorging zijn een goede tweede (18,6%). Aan huisartszorg wordt (gelukkig!) minder uitgegeven dan aan kinderopvang (3,9 versus 4,0%). Erg vrolijk werd ik ook van het onderzoek van Zorgwijzer en Vectis. Zij becijferden dat in de gemeente Uitgeest per inwoner de minste zorgkosten van heel Nederland werden gemaakt! Maar liefst 15% minder dan het landelijk gemiddelde. En voor geestelijke gezondheidszorg zelfs 25% minder! Uitgeesters zouden dus eigenlijk minder zorgpremie moeten betalen!

Preferentiebeleid
Medicijnkosten maken een fors deel uit van de zorgkosten. De overheid heeft deze kosten met succes bestreden door het zogenaamde 'preferentiebeleid': de apotheker is verplicht om de goedkoopste variant van een geneesmiddel te verstrekken. Door dit beleid zijn de kosten van medicijnen in Nederland inmiddels de laagste van West-Europa.

Andere pil
Maar wat is de keerzijde van dit succes? Mensen die hun medicijnen chronisch gebruiken krijgen regelmatig pillen van een ander merk verstrekt, omdat dat op dat moment de goedkoopste variant is. Dat geeft niet alleen verwarring, maar kan ook leiden tot een ander effect van het middel op de patiënt. De patiënt krijgt dan 'bijverschijnselen'. En omdat de dokter en apotheker er dan meer werk aan hebben, zijn de ziektekostenverzekeraars uiteindelijk duurder uit.

Niet leverbaar
Een groter en steeds groeiend probleem is dat geneesmiddelenproducenten geen medicijnen meer aan Nederland leveren, omdat ze elders meer geld krijgen voor hun pillen. Inmiddels zijn honderden geneesmiddelen (tijdelijk) niet leverbaar. Zo heeft de macht en de willekeur van de geneesmiddelenindustrie een enorme invloed op onze medische zorg.

Gezond leven
Onze westerse geneeskunde is voor een belangrijk deel gestoeld op het verstrekken van medicijnen. Terwijl een groot deel van de ziektes die ermee bestreden worden een gevolg zijn van onze ongezonde leefwijze. Ook ons eetpatroon wordt sterk beïnvloed door producenten met winstoogmerk. We eten niet wat goed voor ons is, maar wat het goedkoopst, het makkelijkst of het lekkerst is. En ons beweegpatroon is door de komst van televisie en computers tot een bedenkelijk minimum gedaald. We gaan voor gemakkelijk in plaats van gezond.

Beter
Maar na dit stukje denk je voortaan: loop-top! (i.p.v. laptop) en telefietsie. En je loopt de drogist en apotheek voorbij naar de groenteboer. Want je gezondheid is je belangrijkste bezit!

Samen de regio ontdekken 9 uur geleden
Herdenkingsmonument bij de spoorlijn.
Programma herdenking oorlogsslachtoffers 13 uur geleden
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland (r.) feliciteert echtpaar Walsmit met hun 60-jarig huwelijk.
Diamanten huwelijksfeest in Uitgeest 16 uur geleden 4
Luchtfoto van Uitgeest
Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van Uitgeest? 30 apr, 16:00
Het monument langs de spoorlijn in de buurt van zorgboerderij Het Kooghuis.
Uitgeester monumenten: weiland bij Kooghuis en Veteranenplantsoen 30 apr, 10:00
Tussen de 'lakeien' vlnr: J. en F. de Beer-Paap, burgemeester Nieuwland, W. Hubenet, A. Corten en S. Zoet.
Vijf koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Uitgeest 29 apr, 16:00
Nico Brantjes (links) en Lars de Bruijne blij met 'Groene Leeuw'.
Dorpsraad Uitgeest eert 'Groene Leeuwen' Lars de Bruijne en Nico Brantjes 29 apr, 14:15
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 29 apr, 10:00
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot
Oer-IJ ommetje Akersloot 29 apr, 10:00
V.l.n.r. Wil Feenstra, Sigrid Wijsman en Marjolein Appelman op de VIP-locatie naast Leeslokaal.
Zomers vrijwilligerswerk 28 apr, 10:00
Elektrische apparaten niet verkocht? Breng deze naar een Wecycle inleverpunt in de buurt.
Geef apparaten een tweede kans na de vrijmarkt op Koningsdag 27 apr, 16:00
Elle van Rijn.
Dingen waar we liever van wegkijken 27 apr, 12:00
Digitale krant