Fieneke en Joop de Beer.
Fieneke en Joop de Beer. Foto: aangeleverd

Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer

Nieuws

UITGEEST – Het echtpaar Fieneke en Joop de Beer heeft vrijdagochtend een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Fieneke en Joop hebben de onderscheiding ontvangen naar aanleiding van hun jarenlange vrijwillige inzet in hun woonplaats Uitgeest. 

Echtelieden Fieneke en Joop de Beer uit Uitgeest zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Nieuwland van de gemeente Uitgeest reikte de onderscheidingen uit namens de Koning. In zijn toespraak memoreerde de burgemeester aan het vele vrijwilligerswerk dat het echtpaar de afgelopen decennia binnen de gemeente heeft verricht. Dit gebeurde tijdens een feestelijke huldiging ochtend in de Nederlands Hervormde kerk aan de Castricummerweg in Uitgeest.

Verdiensten Fieneke de Beer
De 74-jarige Fieneke de Beer ontving de onderscheiding voor bijna veertig jaar vrijwilligerswerk. Vanaf 1986 tot heden is zij in diverse functies als vrijwilliger actief. Onder andere 34 jaar als werkgroep- en later bestuurslid van Stichting de Nieuwe Kuil (voorheen Cultureel Centrum De Kuil), organisator van cursussen op het gebied van kunst, creativiteit en bewegingsleer in Uitgeest. Ook was zij 13 jaar lang medeorganisator van de jaarlijkse Kuilart-tentoonstelling en de bijbehorende kunstfietsroute. Samen met medebestuursleden zorgde zij onder andere voor de inrichting, surveillance en catering van de tentoonstelling. In 2023 vond de laatste editie van de Kuilart-tentoonstelling en de bijbehorende kunstfietsroute plaats.

Naast haar vrijwilligerswerk binnen de culturele sector is zij sinds jaar en dag actief als mantelzorger voor diverse personen. Ook heeft ze zich 10 jaar bij de plaatselijke bibliotheek ingezet als organisator van activiteiten om het lezen onder kinderen te bevorderen. En eveneens 10 jaar als verkeersbrigadier. Samen met echtgenoot Joop organiseert ze al zo’n tien jaar een wekelijkse Bridge trainingsclub in de Zwaan in Uitgeest.

Verdiensten Joop de Beer
Ook de 76-jarige Joop de Beer ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten als vrijwilliger in Uitgeest. Zo is hij sinds de oprichting van Stichting de Nieuwe Kuil, nu ruim 23 jaar geleden, actief als voorzitter. Hij zorgt (in samenwerking met de bestuursleden) voor de vergaderingen, de administratie, de planning van alle cursussen en docenten en draagt zorg voor het cursusprogramma boekje. Daarnaast onderhoudt hij contact met de gemeente en zorgt waar mogelijk voor subsidie. Ook maakt hij deel uit van de gemeentelijke kunst & cultuur commissie.

Net als Fieneke was Joop 13 jaar lang medeorganisator van de jaarlijkse Kuilart-tentoonstelling en de bijbehorende kunstfietsroute. Als voorzitter zocht hij elk jaar opnieuw naar kunstenaars en exposities locaties en onderhield hij de contacten met hen. Ook zorgde hij voor de aanlevering van het werk van cursisten voor de Kuilart-tentoonstelling, de opening, de prijsuitreiking, verzorgde marketingcommunicatie en onderhield hij het contact met de pers.

Naast zijn vrijwilligerswerk binnen de culturele sector maakt Joop al meer dan 10 jaar onderdeel uit van de aanvulploeg van Tennis Club Uitgeest (TCU). Ook is hij al zo’n 15 jaar organisator van de 55+ wedstrijden van de Algemene Hengelaarsbond in Uitgeest (AHB). Daarnaast organiseert hij samen met zijn vrouw Fieneke al zo’n tien jaar de eerdergenoemde wekelijkse Bridge trainingsclub in de Zwaan in Uitgeest.

Kan iemand met dementie nog veilig met een auto de weg op?
Trefpunt Alzheimer: 'Dementie en verkeer" 10 uur geleden
Rianne Pluim.
"Neem de tijd, pak een kano en... geniet!" 5 mei, 16:00
Rietzanger.
Wandel mee en luister naar de rietzanger 5 mei, 15:30
Om zijn gedachten te verzetten, pakte Jan Brasser tot op hoge leeftijd vaak de fiets.
Jan Brasser, staalarbeider in het gewapend verzet 4 mei, 12:00
Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest.
4-5 Mei Comité Uitgeest houdt met fietstocht oorlogsverhalen levend 4 mei, 08:15
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 3 mei, 16:00
Vroeg op voor het mooiste licht.
Vroeg op en maak prachtige foto's in het Ilperveld 3 mei, 12:00
Nel van Meurs.
Expositie in het Koetshuijs 3 mei, 10:00
Op 4 mei mag de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.
Vlaggenprotocol 4 en 5 mei 2 mei, 16:00
V.l.n.r. voorzitter Veteranencomité Dannij van der Sluijs en veteranen Ricardo, Daan, Jos, Raoel en Leroy.
Veteranen hijsen 4 mei de vlag halfstok 2 mei, 10:00
Samen de regio ontdekken 1 mei, 15:10
Herdenkingsmonument bij de spoorlijn.
Programma herdenking oorlogsslachtoffers 1 mei, 12:00
Digitale krant