Jawel beste dorpsgenoten, De Uitgeester viert feest! Dit jaar viert onze beroemde dorpskrant zijn 125ste verjaardag! 125 Jaar plaatselijke en regionale nieuwsberichten... welk andere dorpskrant doet ons dit na? 

(klik op de afbeelding voor de thema special) 

125 jaar oud… kun je het je voorstellen? In 1898 ging De Uitgeester al door de brievenbussen. Nu 125 jaar later, is De Uitgeester een begrip geworden voor de inwoners van Uitgeest.

Sinds 1898
 
Op de voorpagina van de oudst bewaarde De Uitgeester vinden we de datum 9 december 1911. De voorpagina vermeldt de 13jaargang. Terugrekenend komen we uit bij 1898 als het beginjaar van onze krant. Weekblad De Uitgeester werd destijds uitgegeven en gedrukt bij Drukkerij van der Hoek. De Uitgeester is in de jaren die volgden meerdere keren gewisseld van uitgeverij.

In het begin van de zeventiger jaren werd Drukkerij van der Hoek overgenomen door Wladimir Dobber. Vanuit de Dobber Groep wordt er echt een stempel gedrukt op De Uitgeester. 

Gedurende 125 jaar hebben niet alleen verschillende uitgeverijen een rol gespeeld, maar hebben ook talloze redacteuren zich langdurig ingezet voor De Uitgeester. Jaap Krom was meer dan dertig jaar betrokken bij de krant, als hoofdredacteur en verslaggever die het dorp op zijn duimpje kende. Hij geloofde als geen ander in het bestaan van De Uitgeester. De Uitgeester, de krant van Jaap. 

Wanneer we praten over personen die de krant lange tijd in stand hebben gehouden, kan de naam Theo de Goede niet ontbreken. Hij was van januari 1965 tot mei 1973 de eenmansredactie van De Uitgeester. Onder hem kreeg de krant een ander gezicht, vooral door het kritisch volgen van de lokale politiek. 

De huidige redactie
 
Sinds 2011 valt De Uitgeester onder Uitkijkpost Media, het bedrijf waar ook de Uitkijkpost (krant voor Heiloo en omstreken) onder valt. In het Willibrordus Business Center in Heiloo zijn de redacties van De Uitgeester en de Uitkijkpost gevestigd en wordt er intensief samengewerkt.

Anita Webbe vormt nu al geruime tijd de redactie, Nico Admiraal verzorgt met precisie de opmaak en Patricia Spijkerman zorgt voor een goede relatie tussen de krant en adverteerders. Om voort te bestaan zijn we als huis-aan-huis krant afhankelijk van adverteerders. Zonder lokale ondersteuning kan De Uitgeester niet bestaan.

Belangrijk voor het dorp
 
De Uitgeester zorgt voor verbinding in ons dorp. Uitgeest is een hecht en gezellig dorp waar het belang van lokaal nieuws groot is. Inwoners voelen zich betrokken en De Uitgeester wordt dan ook intensief gelezen. Bovendien is de krant van aanzienlijk belang voor lokale ondernemers. Het is voor hen de manier om hun onderneming onder de aandacht te brengen in het dorp.

Maar liefst twintig pagina's bieden een terugblik op 125 jaar journalistieke inzet
 
125 jaar is een prachtige mijlpaal waar wij als dorp ontzettend trots op mogen zijn. Gedurende deze 125 jaar zijn er in de omgeving vele kranten verdwenen, maar De Uitgeester heeft altijd standgehouden. In deze special kijken we per decennium terug op memorabele gebeurtenissen. Voor deze bijzondere momenten moesten we diep in het archief graven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een interessante weergave van belangrijke, bijzondere en grappige gebeurtenissen uit de geschiedenis van Uitgeest. De tijdbalk dient als een rode draad door het verhaal van Uitgeest. Op alle fronten is dit een prachtige jubileumspecial geworden!

Redactie De Uitgeester