Nico Brantjes (links) en Lars de Bruijne blij met 'Groene Leeuw'.
Nico Brantjes (links) en Lars de Bruijne blij met 'Groene Leeuw'. Foto: Anita Webbe

Dorpsraad Uitgeest eert ‘Groene Leeuwen’ Lars de Bruijne en Nico Brantjes

Nieuws

UITGEEST - Voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van de Dorpsraad Uitgeest werden twee personen in het zonnetje gezet met hart voor bomen op dinsdagavond 16 april. Dorpsraad Uitgeest waardeert het enorm dat Lars de Bruijne en Nico Brantjes zich gepassioneerd en gedreven inzetten voor het behoud en beheer van onze bomen. Als blijk van waardering ontvingen de heren de ‘Groene Leeuw’, die symbool staat voor ‘de vier leeuwen, onbevreesd’ die ook in het wapen van Uitgeest terug te vinden zijn. 

Twee groene harten
Terwijl dorpsraadvoorzitter Thom van Son de medailles bij Lars en Nico omhangt, vertelt hij dat zij onmisbaar zijn voor het groene hart van Uitgeest. “Lars is opgevallen doordat hij twee keer bij de commissie SAZ heeft ingesproken, met name om zijn bomenplan in te dienen en meer bewustzijn te creëren bij de gemeente.”
Ook Nico Brantjes is wat groen betreft geen onbekende in Uitgeest. Als voormalig hoofd Groenbeheer in Heemskerk en  ook als duizendknoopjager heeft hij ons dorp nagenoeg verlost van deze invasieve exoot. Als Fruitgeester heeft hij nieuwe fruitbomen gekweekt, zoals de Uitgeester Zoet en de Assummer Peer, waarvan er nu zo’n 175 verspreid staan door Uitgeest. Inmiddels is daar ook de Velser Kers bijgekomen. Hij is 25 jaar verbonden aan de pomologische vereniging en ook wat betreft het tuinieren bij kasteel Assumburg heeft Nico zijn stempel gedrukt.”

Nico Brantjes voelt zich vereerd met zijn medaille.
“Kijk, eigenlijk is het vanzelfsprekend wat ik doe. Al 60 jaar doe ik mijn stinkende best voor alle bomen en planten. Maar het doet wel pijn in mijn groene hart om te zien hoe zaken in Uitgeest worden aangepakt. Ik vind het belangrijk om kwalitatief goed groen neer te zetten en dat is me aardig gelukt. Wat mij opvalt is dat de kwaliteit denderend achteruitgaat en daar maak ik me zorgen om. Er wordt te makkelijk over gedacht. Regelmatig worden prachtig dikke bomen weggezaagd, alleen omdat ze ‘overlast’ geven. Een boom plant je in beginsel niet voor jezelf maar voor de toekomst. Ik geloof ook dat het niet met kwade intenties gebeurt, misschien is het onwetendheid. Daarom probeer ik mensen een beetje wakker te schudden en schrijf ik regelmatig een brief naar de krant. Zolang ik kan zal ik mijn expertise uitdragen en zo mogelijk proberen te verbeteren.”

Planten met een toekomstvisie
Het stoort Lars de Bruijne, toezichthouder inkoop bomen, ook dat Uitgeest geen kapvergunning instelt.
“Bomen zijn een erfenis van vorige generaties. Zonde dat bomen van slechts 50 jaar oud verdwijnen en soms onnodig plaatsmaken voor ‘sprietjes’, en dat terwijl ze er nog prima bijstonden. Mogelijk zijn de stormen er de oorzaak van dat men liever geen risico meer durft te nemen. Veel bomen in het dorp kwakkelen en groeien nauwelijks doordat de basis niet goed was en er niet goed voor gezorgd wordt. Het is nu onze taak om er bomen bij te zetten en te zorgen dat deze goed onderhouden worden zodat bomen in volle potentie kunnen groeien om uiteindelijk te zorgen voor voldoende verkoeling en schaduw. We hebben inmiddels verbeterde technieken om dat te laten lukken. Tijdens eerdere raadsvergaderingen heb ik hiervoor het plan ‘Planten met een toekomstvisie’ gepresenteerd waarbij ik zo’n 500 plaatsen heb aangegeven waar bomen kunnen worden geplant. Onontbeerlijk is hierbij dat het vooral gaat om goede zorg op de groeiplaats, met goede voorbereidingen, voldoende (minimaal 15-20 kuub) geschikte grond en voeding zoals de toevoeging van boomgranulaat.
Ik voel me, mede door deze medaille, gesteund en merk dat er draagvlak voor is.”

Groenwethouder Jan Schouten liet weten dat de gemeente welwillend is maar dat het ontbreekt aan capaciteit om het groen grondig en secuur aan te pakken. “Dat komt mede doordat er ook leidingen zijn gelegd,” vertelt hij tijdens de commissievergadering SAZ begin dit jaar. “Uitgeest staat dan wel financieel onder curatele maar daar staat het ‘groenpotje’, waar best nog wat geld inzit, los van.” Lars heeft dus goede hoop dat zijn advies werkelijkheid wordt. “Immers: als je goed bent voor de bomen dan zijn ze goed voor ons.” 

Kapvergunning
Beide heren zien het liefst dat de gemeente Uitgeest een kapvergunning instelt: “Onvoorstelbaar dat in deze tijd, nu groen zo belangrijk is, alles maar gekapt mag worden.”
Lars: “Stel op z’n minst een meldingsplicht in, zodat men weet wat er verdwijnt in het dorp.” Nico vult aan: “Daar ben ik het mee eens. We moeten ons ook meer zorgen maken om het omgevingsklimaat. We zien steeds minder kieviten en grutto’s, mede doordat boeren de boel te veel begrassen. Waterhuishouding is ook een belangrijke factor. Hoveniers zijn tegenwoordig stratenmakers die tuinen voltegelen met een afvoerputje voor het regenwater… Zo jammer!”

Bomen zijn de circle of life
Bomen zijn nuttig en nodig. Behalve dat bomen stikstof opnemen (CO2) en zuurstof afgeven, beschermen zij ook heel goed tegen de hitte. “Niet alleen als beschutting. Een straat zonder bomen is bijvoorbeeld ongeveer 7 graden warmer, en op daken scheelt het zo’n 15 graden. Die verkoeling is toch lekker als er een hittegolf is,” weet Lars. “Bomen zijn ook belangrijk voor de dieren die erin leven,” zegt Nico. “Er zitten veel insecten in die weer goed zijn voor de vogels. Bewezen is dat waar bomen staan, mensen gelukkiger en gezonder zijn. Wij snappen dat als geen ander. Je kijkt toch liever naar bomen als naar een blinde muur?”

De Groene Leeuw.
De energiebus.
Gratis advies in Energiebus 14 uur geleden
Een nieuwe fototentoonstelling in het gemeentehuis.
Nieuwe fototentoonstelling in gemeentehuis Uitgeest 18 uur geleden 2
Ga je ook mee naar het Heemskerk Festival?
Vrouwen voor vriendschap - Samen naar het Heemskerk Festival 21 uur geleden
Geesterheem.
Rommelmarkt Geesterheem 13 mei, 10:00
Scène uit 'The Zone of Interest'.
Oscarwinnaar The Zone of Interest (2023) bij Filmhuis De Zwaan Cultureel 12 mei, 16:00
Gemeentehuis Uitgeest
Commissie Samenlevingszaken, Algemene Zaken en Financiën (SAZ) 12 mei, 12:00
Afbeelding
Vrijwilligersorganisaties, verenigingen , stichtingen zijn van harte uitgenodigd! 12 mei, 10:00
Het bekende asfaltweggetje op Busch en Dam wordt vanaf 13 mei t/m vrijdag 21 juni afgesloten voor doorgaand verkeer.
Nieuwe asfalt voor Busch en Dam (tussen spoorwegovergang N203 / Communicatieweg) 11 mei, 12:00
Bij hittestress zoeken schapen graag een schaduwplek op.
Meer dan 1000m2 extra groen in De Koog noord 11 mei, 10:00
Luchtfoto: gemeente Uitgeest
Commissie Ruimtelijke Ordening - 14 mei 10 mei, 16:00
Varend door het Ilperveld.
Vaar met de Pinksterdagen mee met een excursie door het Ilperveld 10 mei, 12:00
Lancering deelauto.
Autodelen met buurtbewoners 10 mei, 10:00
Digitale krant