Bij hittestress zoeken schapen graag een schaduwplek op.
Bij hittestress zoeken schapen graag een schaduwplek op. Foto: Archieffoto: Anita Webbe

Meer dan 1000m2 extra groen in De Koog noord

Nieuws

UITGEEST - Op zo’n 45 locaties in De Koog noord vervangen de gemeente en Kennemer Wonen bestrating door groen. Hiermee komt het er in de wijk niet alleen groener uit te zien, maar dragen we ook bij aan een wijk die beter past bij het veranderende klimaat. Er verdwijnen geen parkeervakken bij deze vergroening van de wijk.

De Koog noord is gebouwd in de jaren 80. Er is geen geld voor een herinrichting van de hele wijk, zoals wel gebeurt in de eerder gebouwde wijk De Koog zuid. De (gescheiden) riolering en bestrating van De Koog noord zijn daarnaast nog niet aan het eind van hun levensduur. Vandaar dat de gemeente nu kiest voor kleine ingrepen met een zo groot mogelijk effect. Dit gebeurt op plekken waar er ruimte is om dit groen toe te voegen, zonder dat de indeling van de straat hierdoor verandert.
Vijf van de locaties zijn van Kennemer Wonen. Zij sluiten aan bij het initiatief van de gemeente. “Wij hechten veel waarde aan een prettige en klimaatvriendelijke woonomgeving. Vergroenen van onze gemeenschappelijke tuintjes in De Koog noord past daar uitstekend bij. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken! Maar daar blijft het niet bij; om onze huurders in Uitgeest aan te moedigen om ook hun eigen tuin op te knappen en te vergroenen, organiseren we voor hen een tuinwedstrijd waarmee bijpassende prijzen te winnen zijn. Hiervoor ontvangen zij persoonlijk bericht. Zo dragen we samen ons steentje bij aan het klimaat en zorgen we voor een prettig leefbare woonomgeving. We doen het samen en duurzaam, met oog op de toekomst,” aldus Krista Walter, directeur-bestuurder Kennemer Wonen.

Biodivers en tegen hittestress
Met het toevoegen van meer planten, struiken en bomen verandert de gemeente de uitstraling van de wijk. Wethouder Jan Schouten: “Het gaat om maar liefst 1000 vierkante meter extra groen. Niet aaneengesloten, maar op allerlei locaties door de hele wijk. We hebben heel bewust gekozen voor inheemse soorten planten en bomen die bijdragen aan een grotere biodiversiteit. Door het toevoegen van dit groen gaan we daarnaast hittestress tegen. Dit verschijnsel komt vooral voor in flink versteende omgevingen, zoals De Koog noord. Door meer beplanting zorg je voor een iets koelere omgeving bij warm weer.”

Reacties omwonenden
Begin april hebben bewoners van De Koog noord een brief gekregen over de veranderingen in hun wijk. Hierin is ook gevraagd om opmerkingen of vragen over de locaties door te geven. Daarnaast is opgeroepen om extra locaties aan te dragen om te vergroenen. De gemeente bekijkt de 19 reacties die binnen zijn gekomen. De plannen worden waar mogelijk aangepast naar aanleiding van de opmerkingen van omwonenden.
“We hebben in de brief ook een oproep gedaan aan bewoners van De Koog noord”, aldus wethouder Schouten. “Deze oproep doe ik hierbij graag aan alle Uitgeesters met een tuin: haal zoveel mogelijk bestrating uit uw tuin en vervang dit door bloemen, planten, struiken of bomen. Zo kan het regenwater bij hevige buien sneller wegstromen en zorgen we samen voor meer biodiversiteit en meer verkoeling bij warme periodes. De gemeente kan u hierbij helpen met bijvoorbeeld subsidies of het ophalen van tegels. Op klimaatplein.uitgeest.nl vindt u hierover meer informatie.”

Planning
In mei en juni treft de gemeente voorbereidingen voor de vergroening van de wijk. Er wordt dan alvast bestrating weggehaald en de plantvakken worden voorbereid. Vanaf september start de gemeente met het planten van de nieuwe struiken, planten en bomen.

De Mooiste Vis.
Onderwateravontuur bij LeesLokaal 2 uur geleden
Gezellig samen Sakkie'z maken. Help je ook mee?
SAKKIE'z voor je boodschappen, lekker duurzaam! 4 uur geleden
GreenBiz IJmond, bedrijf Bennex en het Nova College gaan in Uitgeest-Noord van start met een uniek project om de netwerkcongestie te verminderen.
JTF subsidie voor Energiehub Uitgeest-Noord gisteren
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot.
Oer-IJ ommetje Akersloot 28 mei, 10:00 1
HSV- FC Uitgeest
FC Uitgeest wint voor de 2e maal van de kampioen HSV 27 mei, 12:53
Situatie op de Provincialeweg tijdens de ochtendspits...
Aanrijding Provincialeweg N203 27 mei, 12:25 4
Koningin Máxima reikt het Gouden Appeltje uit aan een van de prijswinnaars.
Publiek kan stemmen op kanshebbers Appeltje van Oranje 2024 26 mei, 16:00
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 26 mei, 12:00
Directeur Krista Walter van KennemerWonen (3e v. links) en wethouders wonen en klimaat van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.
Gemeenten en Kennemer Wonen ondertekenen convenant voor Toekomstbestendige Woningbouw 26 mei, 10:00
Afbeelding
Zomerexpositie Kop van WaZ 26 mei, 10:00
Samen sterker voor sport en bewegen.
Netwerkbijeenkomst Sportakkoord Uitgeest: samen sterker voor sport en bewegen 25 mei, 12:00
Fort K'IJK.
Zomerse rondleidingen door het Fort bij Krommeniedijk 25 mei, 10:00
Digitale krant