De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest. Foto: Anita Webbe

Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem

Nieuws

UITGEEST - Vorig jaar is een overeenkomst getekend voor nieuwbouw van woonzorgcentrum Geesterheem op De Kuil in Uitgeest. ViVa! Zorggroep en de gemeente zijn al een aantal maanden bezig om hier ruimte voor te maken. Op De Kuil ligt nu namelijk een volkstuinencomplex. 

Het college van burgemeester en wethouders van Uitgeest besloot op 23 april om mee te werken aan de verplaatsing van de volkstuinen. Deze verhuizen naar de locatie waar jaarlijks de Huttenweek wordt gehouden en de gronden ten noorden daarvan. Hierdoor is ook besloten om de organisatie van de Huttenweek vanaf 2025 een plek te bieden in het nieuwe dorpspark.   

Huisvesting ouderen in de toekomst
Aanleiding voor deze verschuiving is de geplande nieuwbouw van woonzorgcentrum Geesterheem, dat huisvesting en zorg biedt aan ouderen die 24-uurs zorg nodig hebben. Het huidige gebouw is niet toekomstbestendig. Bovendien is het te klein voor de steeds groter wordende groep ouderen in Uitgeest die deze zorg nodig heeft.

Op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van een nieuw woonzorgcentrum kwam ViVa! Zorggroep uit bij de Diaconie van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot, die eigenaar is van de grond van Volkstuindersvereniging De Kuil. ViVa! Zorggroep wil op De Kuil zo’n 80 tot 100 woonzorgeenheden bouwen. Ook is er plek voor de nieuwbouw van sociale woningen. 

‘Op het dorp blijven wonen’ 
Wethouder Jan Schouten benadrukt het belang van de nieuwbouw voor de inwoners van Uitgeest. “Wij beseffen dat deze verschuiving voor zowel de Volkstuindersvereniging als de Huttenweek grote veranderingen zijn. Hierover hebben we diverse gesprekken met elkaar gehad. De noodzaak voor een nieuw woonzorgcentrum is groot. Nederland vergrijst, en deze beweging zien we ook in Uitgeest. Het liefst willen we dat onze inwoners, ook als zij ouder worden en zorg nodig hebben, op het dorp kunnen blijven wonen. Met de komst van een modern en groter woonzorgcentrum, wordt dat mogelijk. Wij zijn erg blij dat er met deze verschuiving een oplossing is gevonden.”

‘Uitgelezen plek’ 
“Wij begrijpen de keuze voor deze locatie voor de bouw van een nieuw en groter woonzorgcentrum”, aldus Bert Tigges van de Diaconie. “Het is een uitgelezen plek, gunstig gelegen ten opzichte van het station Uitgeest, de uitvalswegen en ook in de buurt van het centrum. De verplaatsing van de volkstuinen binnen Uitgeest naar een goede en geschikte locatie was voor ons een voorwaarde.”  

Bodemonderzoeken
Als de volkstuinen gaan verhuizen naar het Huttenweekterrein en de gronden ten noorden ervan (vanaf de Binnenkruierstraat tot aan het water De Zien), is het belangrijk dat de tuinders hier veilig hun bloemen, planten, groente en fruit kunnen laten groeien. Daarom is bodemonderzoek gedaan.

Het overgrote deel van de gronden aan de noordzijde is geschikt voor volkstuinen. Op een aantal punten op het zuidelijke deel van het terrein (aan de kant van de Binnenkruierstraat) is verontreiniging in de bodem gevonden. Voor het gebruik van het terrein was dat tot nu toe geen risico, zo heeft de GGD beoordeeld. Er is geen gezondheidsrisico voor omwonenden en kinderen die op het Huttenweekterrein hebben gespeeld. 

Om de grond als volkstuin te gebruiken, is vervolgonderzoek nodig. De gemeente verwacht dat dit voor de zomer is afgerond. Met de inzichten uit dat onderzoek is het mogelijk om een goede oplossing te creëren. De Omgevingsdienst IJmond beoordeelt de veiligheid van de oplossing. 

‘Geesterheem verweven met het dorp’ 
Peter van Wageningen, lid van raad van bestuur van ViVa! Zorggroep is zich bewust van de impact die de veranderingen zullen hebben voor mensen in Uitgeest: “Geesterheem is verweven met het dorp. Onze mensen zijn onderdeel van het dorp en maken deel uit van de geschiedenis. We zijn blij met de inzet van iedereen om de bouw van een nieuw Geesterheem mogelijk te maken. Ik kijk uit naar de volgende stap in dit proces. En hopelijk kunnen we eind dit jaar de conclusie trekken dat we een passend woonzorgcentrum kunnen bouwen voor de mensen uit Uitgeest. In de komende periode zijn we graag in contact met wie zich betrokken voelt bij deze ontwikkeling.” Mensen kunnen zich via de projectwebsite van ViVa! Zorggroep aanmelden om op de hoogte te blijven: vivazorggroep.nl/nieuwbouw-geesterheem. ViVa! is ook van plan om bijeenkomsten te organiseren en mensen via hun website mee te laten denken.

Luchtfoto De Kuil en volkstuinen.
Lancering deelauto.
Interessepeiling deelauto 2 uur geleden
Kan iemand met dementie nog veilig met een auto de weg op?
Trefpunt Alzheimer: 'Dementie en verkeer" 4 uur geleden
Rianne Pluim.
"Neem de tijd, pak een kano en... geniet!" 22 uur geleden
Rietzanger.
Wandel mee en luister naar de rietzanger 22 uur geleden
Om zijn gedachten te verzetten, pakte Jan Brasser tot op hoge leeftijd vaak de fiets.
Jan Brasser, staalarbeider in het gewapend verzet 4 mei, 12:00
Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest.
4-5 Mei Comité Uitgeest houdt met fietstocht oorlogsverhalen levend 4 mei, 08:15
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 3 mei, 16:00
Vroeg op voor het mooiste licht.
Vroeg op en maak prachtige foto's in het Ilperveld 3 mei, 12:00
Nel van Meurs.
Expositie in het Koetshuijs 3 mei, 10:00
Op 4 mei mag de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.
Vlaggenprotocol 4 en 5 mei 2 mei, 16:00
V.l.n.r. voorzitter Veteranencomité Dannij van der Sluijs en veteranen Ricardo, Daan, Jos, Raoel en Leroy.
Veteranen hijsen 4 mei de vlag halfstok 2 mei, 10:00
Samen de regio ontdekken 1 mei, 15:10
Digitale krant