Elma Molenaar.
Elma Molenaar. Foto: Anita Webbe

Elma Molenaar reist haar pensioen tegemoet

Algemeen

UITGEEST - "Dahaaag, geniet van je pensioen!" roept een vrouw door de deuropening van het reisbureau aan de Middelweg tegen Elma Molenaar die er tussen slingers en ballonnen zit.

Tijdens het interview komen een paar mensen nog een kaart brengen of gewoon gedag zeggen. De afgelopen dagen ontving zij meerdere kaartjes, bloemen en een bon van klanten. Elma is een bekend en geliefd gezicht in Uitgeest waar zij sinds 1986 werkt.

Elma: "Mijn vader zat destijds in het bestuur van de Boerenleenbank Heemskerk. Toen ik in 1971 op mijn zeventiende school verliet, zei de directeur tegen mijn vader dat ik maar eens langs moest komen. Eerst deed ik administratief werk maar al snel werd ik naar de balie gedirigeerd." Raiffeisenbank werd Rabobank en Elma ging reizen verkopen. Daaraan vast zaten studiereizen waaraan zij mooie herinneringen bewaart. Elma: "Mijn eerste reis was met de bus naar Duitsland en het is mij altijd bijgebleven hoe leuk dat was. Later reisden wij met een vliegtuig vol reisadviseurs. Tijdens die studiereizen bezochten wij hotels, deden drankjes en hadden vooral ontzettend veel lol. Tegenwoordig zijn het meer individuele reizen waarbij het om land en bestemming gaat."

In Uitgeest werkte Elma met drie collega's totdat in 2003 de Rabobank landelijk besloot de reisbureauactiviteiten te stoppen. Het werd Globe Reisbureau. Elma lacht: "We werden letterlijk afgesloten door een gemetselde muur tussen het bankgedeelte en het reisbureau. Dat was een vreemde gewaarwording want ondertussen zag ik ex-collega's 's ochtends de bank binnenwandelen. Er volgden vele overnames en Elma somt met een grijns op hoe zij alle jaren de telefoon opnam met Goedemorgen Rabobank Reizen, goedemiddag Globe Reisbureau, goedemorgen Toerkoop Reisburo Zonvaart, goedemiddag Zonvaart Reizen tot de laatste goedemorgen D-reizen. Veel Uitgeesters heeft zij mooie vakanties verkocht maar eentje zal zij niet snel vergeten. Elma: "Jan B. ging twee keer per jaar naar de Canarische Eilanden, hij hield bij binnenkomst altijd zijn helm op en praatte tamelijk luid. Ik vroeg dan Jan wil je .... JA riep hij meteen. Zal ik..... DOE MAAR! Hij was blij met iedere bestemming en wilde alleen door mij geholpen worden." Dat is niet vreemd want Elma houdt van mensen. Zij luistert goed, praat makkelijk en schijnt weinig moeite te hebben zich in een ander te verplaatsen. Eigenschappen die goed van pas kwamen op een reisbureau.

De afgelopen periode is zij bezig geweest met het naderende afscheid, ook omdat men regelmatig vroeg 'hoe lang moet je nog?' Elma: "Ik heb alles een beetje opgeruimd en ik weet dat ik een tijdperk afsluit." Dan licht geëmotioneerd: "Sommige mensen zeggen dat je er na je pensioen niet meer bij hoort...." Ze herpakt zich razendsnel want vervelen zal zij zich niet. Elma speelt saxofoon in drie orkesten, studeert Spaans, sport en heeft zich al als vrijwilliger aangemeld voor het stemlokaal bij de komende verkiezingen.

Ondertussen is haar opvolger Anouska Straver al ingewerkt. En collegiaal als Elma is, spreekt zij de hoop uit dat zodra het weer mag, de mensen hun vakantie komen boeken.

Tekst: Monique Teeling

Samen de regio ontdekken 8 uur geleden
Herdenkingsmonument bij de spoorlijn.
Programma herdenking oorlogsslachtoffers 11 uur geleden
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland (r.) feliciteert echtpaar Walsmit met hun 60-jarig huwelijk.
Diamanten huwelijksfeest in Uitgeest 14 uur geleden 4
Luchtfoto van Uitgeest
Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van Uitgeest? 30 apr, 16:00
Het monument langs de spoorlijn in de buurt van zorgboerderij Het Kooghuis.
Uitgeester monumenten: weiland bij Kooghuis en Veteranenplantsoen 30 apr, 10:00
Tussen de 'lakeien' vlnr: J. en F. de Beer-Paap, burgemeester Nieuwland, W. Hubenet, A. Corten en S. Zoet.
Vijf koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Uitgeest 29 apr, 16:00
Nico Brantjes (links) en Lars de Bruijne blij met 'Groene Leeuw'.
Dorpsraad Uitgeest eert 'Groene Leeuwen' Lars de Bruijne en Nico Brantjes 29 apr, 14:15
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 29 apr, 10:00
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot
Oer-IJ ommetje Akersloot 29 apr, 10:00
V.l.n.r. Wil Feenstra, Sigrid Wijsman en Marjolein Appelman op de VIP-locatie naast Leeslokaal.
Zomers vrijwilligerswerk 28 apr, 10:00
Elektrische apparaten niet verkocht? Breng deze naar een Wecycle inleverpunt in de buurt.
Geef apparaten een tweede kans na de vrijmarkt op Koningsdag 27 apr, 16:00
Elle van Rijn.
Dingen waar we liever van wegkijken 27 apr, 12:00
Digitale krant