Foto: aangeleverd

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Er zijn zelfs kenners die zeggen dat er bij Thuisbij al om 8.00 uur verse koffie is. U kunt dat altijd uitproberen."

Woensdag 3 april 2019

De rolstoelduwer van vandaag was Anca. Ze kwam binnen met de mededeling dat we 'direct' goed op moesten passen, want er was kennelijk een hond met zeer hoge nood voor ons geweest op de weg die wij (Anca en ik) moesten passeren. We letten dus goed op waar we liepen en reden met de rolstoel langs de keuteltjes. We kwamen er ongeschonden stankvrij langs. Bij onze binnenkomst bij Thuisbij stelde zij zich keurig aan ons voor. Zij heette Nathalie en kwam een dagje meelopen met de leidinggevende bij Thuisbij. Ze hoopte in die ene dag een aardige kijk te krijgen op het bedrijf Thuisbij. Wat mij opviel was dat zij lekker aanpakte, waar het ging om tafel dekken en aan het eind van de maaltijd helpen afruimen en afwassen. Daar tussendoor volgde zij bij Carola de cursus Paaskip-maken. En het waren haar handige handen die de show stalen.

Bij het binnenkomen namen wij de zijdeur van ons pand aan de Achterloet waar Rob en Ilona gisteren keurig de bestrating en de beplanting aangelegd hadden. Nu nog de hekjes die besteld waren bij de vakman-smid. Het zag er keurig uit. Hoe bedoel je vakman? Nou, meneer en mevrouw de Boer wisten a van aanpakken en b van creatief bezig zijn. Ondertussen knutselde Anca de spinazie-kip-stamppot tot een smeuïg geheel. En niet alleen smeuïg, ook verrukkelijk smakelijk. Er werd dan ook door bijna iedereen twee keer opgeschept. En dat doe je niet als het je niet smaakt. Voor en na die maaltijd werd er behalve Paaskippen-maken ook gerummikupt. Ik had er geen idee van hoe je het voltooid deelwoord van rummikuppen schrijft, maar u – beste lezers – begrijpt mij waarschijnlijk wel.

Wat ook op begrijpen aankomt, was wordfeuden. Dat speelden mijn trouwe kameraad Anne en ik aan de kop van de tafel. Met hulp van Ilona en Anca. We hadden in zoverre pech dat mijn Ipad een paar keer vastliep. Geen idee hoe het kwam, maar het gebeurde. Het enige wat in barre nood hielp was de Ipad helemaal uitzetten. En dat soms meerdere keren. En u zou kunnen weten, dat dat helemaal uitzetten een aanslag op je geduld was. En wie mij kent, weet weer dat geduld hebben niet mijn sterkste kant is. Maar het enige dat tegen ongeduld weer hielp, was een sterke bak koffie nuttigen. En wie de traditie van Thuisbij heeft leren kennen, zou kunnen weten dat er bij Thuisbij tussen 10.00-12.00 uur altijd koffie is, en mocht het niet zo zijn, dan is er altijd de keuze tussen drie soorten frisdrank dat koelkastkoud staat. Er zijn zelfs kenners die zeggen dat er bij Thuisbij al om 8.00 uur verse koffie is. U kunt dat altijd uitproberen. Als u uw diensten bij Thuisbij aanbiedt, kunt u schilderen, zagen en planken op het biljart maken, ze beginnen tegen een beloning van een lekkere verse kop koffie per uur.

Lees alle dagboekverslagen op https://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Meer berichten