Blauw Glas (Jolanda Prinsen)
Blauw Glas (Jolanda Prinsen) Foto: aangeleverd

Van zwaar en bonkig naar licht en doorschijnend

Regionaal

WIJK AAN ZEE - Niet het eerste waar je aan denkt bij een beeldhouwer. Maar Jolanda Prinsen werkt graag met breekbaar glas en licht papier. Haar hele loopbaan al, die 50 jaar omspant, probeert zij te ontsnappen aan de zwaartekracht. 

Als je nu haar werk ziet, denk je: verrek, het gaat haar nog lukken ook. Woog haar eerste beeld 2.000 kilo, het laatste beeld weegt er slechts twaalf. Van 27 maart tot en met 5 mei exposeert ze bij KEK met licht, doorschijnend en sprankelend werk. Van vazen en schalen tot plat en plastisch werk. 

Jolanda Prinsen is een veelzijdig kunstenaar. En dat is een understatement. Ze begon ooit als danseres, koos toch voor de Rietveld Academie en paste als kunstenaar honderdenéén verschillende technieken toe met evenveel soorten materialen. Ze boetseerde beelden, punnikte enorme kleden, hakte en houwde sculpturen van hout en marmer en maakte werk van textiel en keramiek. Bovendien gaf ze jarenlang les en maakt zij tot op de dag van vandaag schilderijen en gedichten. Hoe verschillend al die bezigheden ook zijn – zowel het dansen als het beeldhouwen – ze zocht altijd naar wegen om aan de zwaartekracht en het aardse te ontkomen. Twee onwrikbare grootheden die ze wilde onderzoeken en pootje lichten. Lichter moest alles worden, licht en lichtvoetig. Loslaten, dat bleek het geheim. Naarmate haar loopbaan vorderde, liet ze haar eerst gewaardeerde strakke en gedisciplineerde aanpak varen. Houvast maakte plaats voor plotse invallen, toeval en aanlokkelijke zijpaden. En laat glas daar nu uitstekend bij passen, zegt Jolanda, want glas is weliswaar niet helemaal gewichtsloos, maar wél transparant, onberekenbaar en breekbaar. Glas ben je nooit helemaal de baas. Dat maakt het zo verrassend.

Wat een geluk, zou je denken, dat ze die overstap heeft gemaakt. Want haar glaswerk is stevig en onweerstaanbaar. Zo blauw, zo zachtroze, zo doorschijnend wit zijn haar schalen en vazen dat je ze zo onder je arm naar huis zou willen meenemen, voorzichtig, om er nog eens goed naar te kijken en aan te voelen. Eerst maar eens bij KEK de tentoonstelling bekijken waar ze met glaswerk, maar ook installaties en ander werk exposeert. 

Van 27 maart tot en met 5 mei. Kom vooral ook langs tijdens de openbare opening: 30 maart, 16 uur in de bovenzaal van KEK, in het Kennemer Theater in Beverwijk.
Meer informatie: www.kekbeverwijk.nl

De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 16 uur geleden 3
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 18 uur geleden
Afbeelding
Heemskerkerduin Korenroute zondag 14 april 11 apr, 15:00
John NotLennon.
John NotLennon treedt op bij De Zwaan Cultureel 11 apr, 12:00
Wethouder René Oud slaat samen met sterke hulpjes de symbolische eerste paal.
Symbolische eerste paal voor nieuwe sportzaal 11 apr, 11:00
Museumgemaal in Akersloot.
Fietstocht door 'Akersloot aan Zee' 11 apr, 09:00
Krijgen we dit jaar meer last van wespen?
Komend lenteweer bepaalt mate van wespenoverlast 10 apr, 16:00
De aanrijding zorgde voor veel verkeershinder.
Ongeluk onderaan afrit Heemskerk; veel verkeershinder 10 apr, 15:15
Diverse warmtepompen.
Gratis eendaagse training over warmtepompen voor ondernemers 10 apr, 12:00
Ellyne Wieringa.
Ode aan Pablo Casals bij De Zwaan Cultureel 10 apr, 09:00
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 9 apr, 16:00
Masha Bijlsma.
Masha Bijlsma Sextet in Jazzclub Laurentz 9 apr, 12:00
Digitale krant