Logo uitgeester.nl
"VVD Uitgeest wil zich de komende jaren extra inzetten voor goede verbindingen, zowel via de weg als het spoor."
"VVD Uitgeest wil zich de komende jaren extra inzetten voor goede verbindingen, zowel via de weg als het spoor." (Foto: VVD Uitgeest)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018

"Behoefte aan goede bereikbaarheid groeit alleen maar"

  Politiek

UITGEEST - De behoefte aan een goede doorstroming richting Amsterdam zal de komende jaren alleen maar toenemen. Niet alleen vanuit Uitgeest, maar ook langs ons dorp vanuit bovenliggende gemeenten. De VVD wil zich daarom de komende jaren extra inzetten voor goede verbindingen, zowel via de weg als via het spoor.

Dat stelt Gina ter Elst, campagneleider voor de VVD in Uitgeest en nummer 3 op de lijst voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. "Onze regio groeit en die groei zal de komende jaren niet stoppen," legt Ter Elst uit. "De VVD vindt het pure noodzaak dat Uitgeest goed bereikbaar blijft. Daarbij zijn twee punten belangrijk: de aansluiting van de A8 op de A9, en de vernieuwing van het stationsgebied."

Hoog tijd
"Al sinds de jaren zestig wordt gepraat over de verbinding van de A8 met de A9. Het oorspronkelijke plan uit die tijd werd echter, mede door de oliecrisis in de jaren zeventig, in de ijskast gezet. Wij vinden het hoog tijd dat de plannen nu eindelijk doorgang vinden."

VVD Uitgeest ziet de Heemskerkvariant als beste oplossing. "Bij iedere variant zul je concessies moeten doen; er bestaat geen ideale optie. Bij de Golfbaanvariant creëer je bijvoorbeeld overlast bij de buren in de Broekpolder. Voor wat betreft de doorstroming en het behoud van groen en de Stelling van Amsterdam, is de Heemskerkvariant wat ons betreft de beste keuze. Nadeel is wel dat dit op dit moment de duurste variant is. Als je iets doet, doe het dan goed met zoveel mogelijk behoud van de omliggende natuur."

Spoorboekloos rijden
Ook het spoor is voor Uitgeest van oudsher belangrijk. "Er zijn plannen om in de toekomst spoorboekloos te rijden op de drukste trajecten in Nederland. Er rijdt dan minimaal iedere 10 minuten een trein naar Amsterdam. Een spoorboekje is dan niet meer nodig. Tekeningen bij ProRail maken het daarbij technisch mogelijk om een intercity ons dorp te laten aandoen. Dat is een grote wens van de reizigers en de VVD. Daarvoor moeten we in gesprek gaan en blijven met ProRail. Wij gaan ons er in ieder geval hard voor maken!"

Toenemende druk
Hoe staat de VVD tegenover de druk die het toenemende vervoer over de weg en het spoor met zich meebrengt, in de vorm van luchtvervuiling of geluidsoverlast? Ter Elst, oorspronkelijk uit Velsen, woont nu met veel plezier op de Waldijk.

"En praktisch naast het spoor. We zien en horen het heus wel, maar het is ook net wat je gewend bent. We hebben een aantal jaar midden in Amsterdam gewoond, en toen wij in Uitgeest een huis wilden kopen, zijn we eerst komen luisteren of we met het geluid konden leven. Maar het bleek hier al gauw een stuk stiller dan in de stad. Dat neemt niet weg dat er veel inwoners in Uitgeest zijn die wel last hebben van geluidshinder, met name van de vliegtuigen. Dat moeten we dan ook zeer serieus nemen."

Begrijpelijker
Een van de andere dingen waar Ter Elst zich voor wil gaan inzetten, is begrijpelijkere communicatie vanuit de gemeente. "Ook ik moet weleens, wanneer ik ambtelijke stukken lees, een zin drie keer lezen voordat duidelijk is wat er wordt bedoeld. Als mensen niet goed begrijpen wat er staat, schrikt dat af. Het wordt een 'ver-van-mijn-bed-show', en dat is zonde."

"Als ik gekozen word, wil ik ervoor zorgen dat raadsverslagen en andere communicatie vanuit de gemeente meteen in gewonemensentaal wordt geschreven. Zo niet, dan gelijk terug naar de tekentafel. Je kunt het wel steeds 'vertalen', maar dat lost het probleem op de lange termijn niet op. Het moet echt een missie zijn binnen de gemeente. Naast het verbeteren van de bereikbaarheid, wil ik mij inzetten om deze communicatie aan te pakken."

Meer berichten