Afbeelding

Aanzienlijk meer woninginbraken rond de feestdagen

Politie

UITGEEST - Het aftellen tot de jaarwisseling is begonnen. Veel mensen de gezelligheid van familie en vrienden op of gaan ze op reis. De laatste weken van het jaar zijn een feest voor inbrekers in de provincie Noord-Holland.

Dit blijkt uit recente cijfers van de politie. Vorig jaar werd er in Noord-Holland van 24-26 december veel vaker ingebroken dan normaal. Deze dagen sloegen inbrekers 226 keer toe vergeleken met 85 inbraken gemiddeld op andere dagen in het jaar. Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag werd er veel vaker ingebroken (166 versus gemiddeld 56). Lokale cijfers voor Uitgeest zijn niet bekend gemaakt.

Maak het inbrekers niet te makkelijk
Inbrekers profiteren vooral van een 'goede gelegenheid'. Ze kijken niet naar wát er te halen valt, maar vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. "En daar heeft een inbreker gemiddeld maar 30 seconden voor nodig", licht Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woninginbraak bij de politie toe. "Dat veel mensen de feestdagen bij vrienden of familie doorbrengen en het relatief rustig is in de straten, is een bijkomend voordeel voor inbrekers. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers buiten de deur kunnen houden". Ook tijdens de feestdagen werkt de politie nauw samen met vele partners om de jaarlijkse piek aan woninginbraak tegen te gaan.

Laat de kerstboom aan
"Ook de buurt WhatsApp-groepen, waarbij bewoners onze ogen en oren in de wijk zijn dragen bij aan het voorkomen van inbraken. Want samen houden we onze buurt veilig.'' Met een paar simpele preventiehandelingen verlaagt u de kans op een woninginbraak: Doe altijd de deuren op slot en sluit de ramen, ook als u maar even weggaat. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze herkent u aan het SKG®-logo met sterren. Laat 's avonds een lichtje aan (ook de kerstboom!) als u weg bent, bij voorkeur met tijd- of schemerschakelaars. Laat geen dure spullen in het zicht liggen. Neem actief deel aan een WhatsApp-groep in de buurt.

Afbeelding
Uitgeest herdenkt omgekomen Amerikaanse soldaten uit WO2 4 uur geleden
Afbeelding
Thema-avond Autisme en Genderidentiteit 8 uur geleden
Afbeelding
Grote sein- en wisselstoring Amsterdam en omgeving 10 uur geleden
Afbeelding
Buona Sera organiseert reünie 2 feb, 09:56 10
Afbeelding
Blije gezichten tijdens kennismakingsavond Blijer Uitgeest 1 feb, 17:00
Afbeelding
Kindcentrum Cornelis klaar voor 'wereldse' toekomst 1 feb, 14:00
Afbeelding
Over schermen 1 feb, 12:00
Afbeelding
Transitiecafé Circulaire Economie op 3 februari 1 feb, 09:58
Afbeelding
Open Dag op het Jac. P. Thijsse College 31 jan, 16:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst Grip op je knip 31 jan, 12:00
Afbeelding
Expositie 'Kleed je goed!' in beeld video 31 jan, 09:57
Afbeelding
Politieberichten 30 jan, 13:15