Afbeelding
Foto: Jorrit ’t Hoen

Tijdens Girls’ Day opent TenneT de deuren voor de powervrouwen van morgen

Algemeen Regio

REGIO - Omdat we met zijn allen overstappen op duurzame bronnen van energie, neemt de vraag naar technisch talent de komende jaren alleen maar toe. Aangezien het aandeel vrouwen in technische beroepen nog altijd erg laag is, willen TenneT en windparkbouwer & -exploitant CrossWind (Eneco + Shell) graag aan meiden in de regio IJmond laten zien hoe leuk en belangrijk het werken in de energiesector is.

Op donderdag 30 maart opent het team van TenneT in Wijk aan de Zee de deuren van het Informatiecentrum aan de Zeestraat in het kader van Girls’ Day. Op deze speciale techniek-dag voor meiden tussen 10 en 15 jaar laten bedrijven en technische instellingen door heel Nederland deze ‘powervrouwen van morgen’ kennismaken met de wereld van techniek én energie.

Aansluiting ‘wind op zee’
Voor de kust van Velsen, Beverwijk en Heemskerk sluit TenneT in de komende jaren de drie windparken op zee (op 20 km en 50 km voor de kust van Egmond aan Zee) aan op het landelijke elektriciteitsnet. Daarmee wordt de Noordzee onze belangrijkste energiecentrale. Maar om die duurzame en schonere toekomst voor iedereen dichterbij te halen en op tijd klaar te zijn voor het behalen van de klimaatdoelen moet er nog heel veel gebeuren.

Meet & greet
Tussen 9.30 en 12.00 uur ontvangt het team van TenneT en CrossWind tientallen meiden uit de groepen 7 / 8 in het Informatiecentrum aan de Zeestraat 250 in Wijk aan Zee. Daar krijgen zij een bijzonder kijkje in de wereld van techniek én energie. Na een korte presentatie hoe van wind op zee elektriciteit gemaakt wordt én hoe gezorgd wordt dat de stroom bij iedereen thuis uit het stopcontact komt, gaan de meiden in gesprek met vrouwen in technische beroepen en leren ze welke studie- en loopbaanmogelijkheden er zijn.

Zelf aan de slag
Daarna mogen de meiden zelf aan de slag met allerlei leuke proefjes waarmee ze stroom en windenergie opwekken. Naast TenneT projectmanager Anne-Marie Taris is ook marien ecologe Marin van Regteren van windparkbouwer/exploitant CrossWind aanwezig. De achterblijvende jongens uit de klas krijgen op datzelfde moment een gastles op school.

Afbeelding
5 Adembenemende fietsroutes voor elektrische fietsen 1 minuut geleden
Afbeelding
Bibliotheek IJmond Noord zet lezers in het zonnetje met campagne Zomerlezen 2 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdag Bakkum 11 juni 2023 4 uur geleden 2
Afbeelding
Auto te water langs Lagendijk 5 jun., 10:40
Afbeelding
Bezoek met de Bosw8ter de kasteeltuinen van Park Assumburg 5 jun., 09:00
Afbeelding
Miniconcert bij Geesterheem 4 jun., 16:40 2
Afbeelding
Jarige speeltuinvereniging Kindervreugd blij met nieuw speeltoestel 3 jun., 15:00
Afbeelding
Open ateliers bij de Kunstgenieloods 3 jun., 14:00
Afbeelding
FC Uitgeest G1 treedt aan in heuse bekerfinale 3 jun., 13:00
Afbeelding
Regionale Veteranendag Uitgeest 3 jun., 12:00
Afbeelding
De Opkikker Challenge: durf jij de uitdaging aan? 3 jun., 10:00
Afbeelding
Collecte Nationaal MS Fonds van 26 juni t/m 1 juli 2023 2 jun., 10:00
Digitale krant