Gerrit (links), twee leerlingen van de Tata Academy en minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens.
Gerrit (links), twee leerlingen van de Tata Academy en minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens. Foto: René Vermeer

Met werknemers Tata Steel naar Den Haag

Algemeen

UITGEEST - Uitgeest heeft bijzondere dorpsgenoten. Gerrit Idema is er één van. Velen zullen hem kennen als medeorganisator van het ICGT. In het dagelijks leven is Gerrit werknemer en voorzitter van FNV Tata Steel. Bij het bedrijf werken veel Uitgeesters en bedrijven uit ons dorp hebben een zakelijke relatie met Tata. 

De laatste jaren staat Tata onder druk vanwege het vervuilende karakter ervan met alle gevolgen voor de luchtkwaliteit in de regio. Iets wat het bedrijf en het FNV ook erkennen. Het is ook daarom dat FNV een plan ontwikkelde om Tata IJmuiden op termijn CO2-neutraal te maken door uiterlijk in 2030 ‘Groen Staal’ te gaan produceren met behulp van waterstof. Goed voor het milieu en noodzakelijk om de werkgelegenheid in de regio te behouden. Met het plan wist het de bedrijfsleiding te overtuigen en samen met hen is het plan verder uitgewerkt.

“De transitie naar Groen Staal is een intensief, ingrijpend en ingewikkeld traject,” aldus Gerrit Idema. Samen met hem en ruim 500 FNV en CNV leden van Tata Steel was onze verslaggever woensdag 9 november onderweg naar Den Haag voor een korte manifestatie op het Malieveld. Op die dag staat namelijk het onderwerp ‘Verduurzaming Industrie’ op de agenda van de ‘Commissie Economische Zaken en Klimaat’ van de Tweede Kamer.
“Wij willen graag de eerste schop in de grond zetten en zo daadwerkelijk beginnen met het plan Groen Staal. We vragen daarom aan de politiek om te erkennen dat ons plan de toekomst is en mogelijkheden te bieden om de vergunningenprocedure te versnellen. Een noodzakelijke voorwaarde voor ons plan is het open houden van de overlast gevende Cokesgasfabrieken. Tijdens de verbouwing blijft de winkel namelijk geopend. We moeten op weg naar 2030 staal blijven produceren om het plan te kunnen financieren. Ondertussen zal het bedrijf zijn uiterste best doen om uitstoot en overlast tot een minimum te beperken. Sluiting van de Cokesfabriek voordat de groene fabrieken er staan zal desastreuse gevolgen hebben voor de toekomst van het bedrijf en voor de werkgelegenheid in de hele regio. Dan kunnen we namelijk de deur wel dicht doen. Dat willen we duidelijk maken aan de politiek vandaag.”

Eveneens in de bus zit Wouter. Hij is met 33 jaar een relatief jonge werknemer. “Ik heb de stap gemaakt van het onderwijs naar Tata en ik vind het een prachtig bedrijf. Maar net als veel leeftijdsgenoten maak ik me zorgen om het klimaat. Daarom vind ik het des te mooier dat mijn bedrijf met het plan Groen Staal daarin een grote stap wil zetten.”
Niet veel later wandelen we met honderden (onder wie ook Tata Steel IJmuiden baas Hans van den Berg) in bedrijfskleding gestoken werknemers naar het provisorisch ingerichte podium op het Malieveld. Daar heet Gerrit hen en de aanwezige Kamerleden van harte welkom om vervolgens de boven beschreven oproep aan de politiek te doen. De werknemers reageren met een aanhoudend scanderen van “groen staal, groen staal”! Kamerlid Joris Thijssen van de PvdA laat nog even weten dat hij de zorgen van het personeel deelt en Minister van Economische Zaken Micky Adriaansen zegt blij te zijn dat politiek en bedrijf hetzelfde willen, namelijk verduurzaming, maar dat de weg er naar toe nog wat inspanning vereist.
Op de terugweg naar de bussen laat Wouter nog even weten dat hij blij is meegegaan te zijn. “We moeten het tenslotte samen doen”.

Tekst: René Vermeer

Afbeelding
5 Adembenemende fietsroutes voor elektrische fietsen 1 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek IJmond Noord zet lezers in het zonnetje met campagne Zomerlezen 4 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdag Bakkum 11 juni 2023 6 uur geleden 2
Afbeelding
Auto te water langs Lagendijk 5 jun., 10:40
Afbeelding
Bezoek met de Bosw8ter de kasteeltuinen van Park Assumburg 5 jun., 09:00
Afbeelding
Miniconcert bij Geesterheem 4 jun., 16:40 2
Afbeelding
Jarige speeltuinvereniging Kindervreugd blij met nieuw speeltoestel 3 jun., 15:00
Afbeelding
Open ateliers bij de Kunstgenieloods 3 jun., 14:00
Afbeelding
FC Uitgeest G1 treedt aan in heuse bekerfinale 3 jun., 13:00
Afbeelding
Regionale Veteranendag Uitgeest 3 jun., 12:00
Afbeelding
De Opkikker Challenge: durf jij de uitdaging aan? 3 jun., 10:00
Afbeelding
Collecte Nationaal MS Fonds van 26 juni t/m 1 juli 2023 2 jun., 10:00
Digitale krant