Lars (links) en Thijs Baltus worden geïnterviewd door Evert Bakker (reportage: OSU/rtv).
Lars (links) en Thijs Baltus worden geïnterviewd door Evert Bakker (reportage: OSU/rtv). Foto: Hr Producties

Lars en Thijs sturen spectaculaire actiefilm ‘Onaantastbaar’ naar voorronde Kunstbende

Algemeen

UITGEEST - Kunstbende is de plek waar je jezelf laat zien, jezelf ontdekt, andere jonge makers ontmoet, van elkaar leert, samenwerkt, valt en weer opstaat, dealt met kritiek en groeit, zo staat te lezen op de website van evenementenbureau Kunstbende in Amsterdam. Vorig jaar wisten de Uitgeester broers Lars en Thijs Baltus met hun film ‘De Uitvinder’ de Noord-Hollandse voorronde glansrijk te doorstaan en mochten zij naar de finale. Hier ontvingen zij lovende feedback van de jury als 'ga door met deze energie' en dat is precies wat de broers gedaan hebben.

Vorige zomer begonnen de jongens te schrijven en dat duurde dit keer lang vanwege de steeds terugkomende vraag die zij zichzelf stelden ‘is het script goed genoeg?’

Lars: “Er zijn veel versies geweest van deze film ‘Onaantastbaar’ want het is een actiefilm en dat is lastig, er zitten knokscenes in en dan heb je meer met beeld dan met tekst te maken. Het verhaal-idee lag er al lang maar zonder de juiste locatie is het moeilijk te verwezenlijken. Uiteindelijk zijn wij heel gastvrij ontvangen door Zonjee (de stokkenfabriek) waar wij eerder gefilmd hebben. We kregen een rondleiding, bespraken ideeën, maakten foto’s en uiteindelijk het verhaal. Thijs: ”Onze technische uitdaging zat in de vechtscenes wat erg leuk was maar daarnaast waren er nog een aantal zaken die anders waren dan de vorige keer. Wij werkten voor het eerst met make-up, hadden nu tien acteurs en vroegen ons af hoever we konden gaan. Tijdens het maken van deze film hebben we heel veel geleerd. We werkten met een planning, een dagindeling en dat ging op zich goed maar we leerden ook dat we niet te groot moesten denken. Zo hadden wij aan het einde een explosie in gedachten maar dat bleek niet te kunnen. Ook wisten wij dat wij tijd moesten inplannen voor de post-productie want als het filmen klaar is, valt er qua geluid en effecten nog ongelofelijk veel te doen.” 

Toen Evi Roos, leerling van het Bonhoeffer College en lid van de daarbij behorende Theatergroep de vorige film zag, stapte zij op de broers af met de mededeling de volgende keer mee te willen doen. Lars: “Er zat voor haar een huilscene in en wij hadden geen idee hoe we zoiets moesten begeleiden. Maar Evi wist, met de gedachte aan een privésituatie, de scene prachtig weer te geven. Wij voelden ons bijna schuldig en dachten wat hebben we haar aangedaan?”
De acteurs kenden elkaar allemaal en er ontstond een sfeer waarin iedereen ideeën kon spuien over de invulling. "Wij vertelden dan: Dít moet er komen, bedenk maar iets. Het moest natuurlijk wel passen maar we kwamen tot mooie shots. In totaal zijn wij acht maanden bezig geweest en werkten ieder weekend van 07.00 tot 21.00 en dat maakte het, met alle bezigheden zoals bijvoorbeeld school en andere projecten, soms slopend.” 

De voorronde van Kunstbende Noord-Holland is op 30 april en binnen een dag zal de winnaar bekend worden gemaakt waarna Thijs en Lars hopelijk door mogen naar de finale. De film ‘Onaantastbaar’ is te zien via  'Onaantastbaar (2022) van Baltus Brothers'
Cast
Regie: Lars Baltus, camera: Thijs Baltus, Geluidsopname: Max Oldenburger, Geluidnabewerking: Domien Verbeek
Acteurs: Evi Roos, David Snelder, Lennard de Pagter, Hu An Tan, Di An Tan, Gilbert Eikelhof.

Tekst: Monique Teeling
Reportage: OSU/RTV


Lars Baltus (links) met David Snelder en Evi Roos en Thijs Baltus (onder)
De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 9 uur geleden 9
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 10 uur geleden 29
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 13 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant