De herdenking bij het 'Monument 1940-1945' bij het gemeentehuis van Uitgeest vindt ook dit jaar zonder publiek plaats.
De herdenking bij het 'Monument 1940-1945' bij het gemeentehuis van Uitgeest vindt ook dit jaar zonder publiek plaats. Archieffoto: Margreeth Anema

Herdenken: leg een digitale bloem

Algemeen Uitgeest

Wanneer we herdenken, worden er vaak bloemen gelegd. Denk bijvoorbeeld aan de kransen en bloemen die er tijdens de Nationale Dodenherdenking worden gelegd bij oorlogsmonumenten in het hele land. Nu er door de huidige maatregelen geen grootse herdenkingen zijn, biedt het Nationaal Comité 4 en 5 mei net als vorig jaar de mogelijkheid om digitaal een bloem te leggen.

Leg een digitale bloem
Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase op www.4en5mei.nl kun je net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken. Via www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen kun je een bloem leggen bij een monument naar keuze.

Een van de monumenten in Uitgeest is het ‘Monument 1940-1945’  en is geplaatst op het plein voor het gemeentehuis van Uitgeest. Deze gedenksteen is uit Belgisch hardsteen vervaardigd met in reliëf een afbeelding van een naakte mensenfiguur. De gedenksteen is 1 meter 60 hoog, 1 meter 40 breed en 30 centimeter diep.

Symboliek
De achtergrond van het monument symboliseert de vijf oorlogsjaren. De gestileerde figuur stelt de bevrijding voor. Het ‘Monument 1940-1945’ herinnert de inwoners van Uitgeest aan de Tweede Wereldoorlog, de strijd tegen de bezetter en de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1975 door burgemeester H.J. de Nijs. Tijdens deze plechtigheid heeft de heer J.J. van Tongeren een toespraak gehouden, waarin hij het verzet in de oorlogsjaren belichtte: ‘Een verzet, dat zich niet kon uiten in veldslagen door het ontbreken van bossen en bergen en de aanwezigheid van dicht bevolkte gebieden. Een verzet van sabotage, hulp aan onderduikers, stakingen tegen onderdrukkers. Zo ook te Uitgeest’.

Oorlogsslachtoffers
Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.
De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.