Marcel Demper
Marcel Demper Foto: aangeleverd

Digitaal stemmen voor leden van verenigingen in Uitgeest

Algemeen



Door de Corona-maatregelen kunnen leden van verenigingen nu niet bijeen komen voor een algemene ledenvergadering. Dit geldt ook voor verenigingen in Uitgeest. Maar er moeten wel besluiten genomen worden, zoals het vaststellen van de begroting of het kiezen van een nieuwe voorzitter. Gelukkig kunnen leden via Onlinestemtool.nl digitaal hun stem uitbrengen. Zo kan er toch besluitvorming plaatsvinden.

Alternatief voor de algemene ledenvergadering in een zaaltje
Nederland telt meer dan 50.000 ledenorganisaties. Sportverenigingen, coöperaties, vakbonden, politieke partijen, Vereniging Van Eigenaren (VVE’s), etcetera. In de statuten is bepaald dat de leden stemrecht hebben en dat besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen. Marcel Demper faciliteert met zijn bedrijf Vote Company al ruim 10 jaar verkiezingen en ziet het aantal online stemmingen hard groeien: “Van oudsher werd dit gedaan tijdens een Algemene Ledenvergadering in een zaaltje. Stemmen door je hand op te steken. Maar door Corona is dat niet meer mogelijk. In de afgelopen jaren faciliteerden we dit soort stemmingen al voor grote organisaties met een paar duizend stemgerechtigden. Nu bieden we met Onlinestemtool.nl ook een oplossing voor bijvoorbeeld een biljartvereniging met slechts 30 leden.”

Vergaderen in een zaaltje is voorgoed verleden tijd
De manier waarop ledenorganisaties besluiten nemen, is volgens Demper door Corona blijvend veranderd. “Door alle maatregelen zullen nog meer organisaties overstappen naar digitale besluitvorming. In die zin is dat voor dit onderdeel van ons bedrijf alleen maar gunstig. Maar natuurlijk hopen wij ook dit allemaal snel weer voorbij zal zijn. Digitaal stemmen om besluiten te nemen, zal ook dan gewoon blijven bestaan. Want het is niet alleen efficiënter, het draagvlak is ook veel groter. Voorheen kwam maar een klein deel van de leden bij een vergadering opdagen. Nu stemmen er digitaal veel meer leden. Dat is iets dat door Corona dus voorgoed zal veranderen. Vergaderen in een zaaltje met maar een paar aanwezigen lijkt voorgoed verleden tijd.”

Veilig en eenvoudig stemmen
Inmiddels wordt Onlinestemtool.nl massaal gebruikt door grote en klein ledenorganisaties. Het werkt heel simpel. Leden ontvangen een persoonlijke stemcode en voeren die in op de beveiligde stemwebsite. Daar brengen de leden hun stem uit. Tot slot wordt de eindstand bepaald en de besluiten bekrachtigd. Demper: “Het stemmen is veilig en eenvoudig. Het werkt ook uitstekend samen met bijvoorbeeld Teams of Zoom zodat het stemmen ook gewoon tijdens een online vergadering kan plaatsvinden.”

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op Onlinestemtool.nl

De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 6 uur geleden 9
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 7 uur geleden 23
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 10 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant