Joop en Riet Reiff.
Joop en Riet Reiff. Foto: aangeleverd

Echtpaar Reiff viert briljanten huwelijk

Algemeen

Door: Margreeth Anema

UITGEEST - "Komen we met ons 70-jarig huwelijk ook in de krant?” glimlacht Riet Reiff. De 91-jarige Riet is maar liefst 65 jaar getrouwd met haar 88-jarige man Joop. Een mijlpaal.

De echtelieden ontmoetten elkaar in hun voormalige woonplaats Vlaardingen. In 1955 traden zij in het huwelijk. Vijf jaar daarvoor kwamen zij elkaar tegen op dansles. “Ik dacht nog: dit wordt niks want hij is jonger,” aldus Riet, niet wetende dat zij 70 jaar later bij elkaar op de bank zouden zitten in Uitgeest, vier kinderen en zes kleinkinderen rijker.

Vroeger
Aangezien er na de Tweede Wereldoorlog geen huis was te krijgen trokken de verliefde twintigers bij de ouders van Joop in op de bovenverdieping, toen pas mochten zij trouwen. “Alles was veel tuttiger vroeger,” vertelt Riet. Op vakantie gaan als ongetrouwd stel was uit den boze. Wanneer je als meisje een korte broek aanhad op een terrasje werd je niet geholpen en in het zwembad zwommen de getrouwde stellen in het midden en de vrijgezelle mannen en vrouwen apart, respectievelijk aan de linker- en rechterkant.

Van Vlaardingen naar Uitgeest
Joop werkte als chemicus in een oliefabriek in Maassluis. Hij werd in 1969 gevraagd om bij Cargill te komen werken in Amsterdam. Ze verhuisden hiervoor naar Uitgeest. Komend uit het levendige en drukke Vlaardingen kon Riet in het begin niet aarden; terwijl Joop werkte zat ze thuis met de jongste van twee. Ze besloot koffie te gaan zetten in de soos en te gaan collecteren voor het Rode Kruis. Zo leerde ze veel mensen kennen en na slechts drie maanden voelde ze zich thuis in het dorpse Uitgeest. Volgend jaar wonen ze hier een halve eeuw, ook een mijlpaal.

Hoogte- en dieptepunten
Iedere trouwdag en iedere verjaardag zijn hoogtepunten in de familie Reiff. “Die worden altijd gevierd, en goed ook,” zo vertelt Riet. Bijzonder was ook dat Riet op haar 62ste een lintje kreeg voor haar werk bij het Rode Kruis. “Een nadeel van onze leeftijd is dat we al veel vrienden en kennissen moesten wegbrengen,” zo vult Joop aan. Met als tragisch dieptepunt het overlijden van hun oudste dochter in 2014.

De huidige coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het echtpaar de digitale snelweg heeft ontdekt. Er wordt druk gefacetimed met de kinderen en kleinkinderen. De oudste kleindochter woont in Indonesië en geeft opa en oma regelmatig een kijkje in haar leven aldaar.

Het geheim van een lang huwelijk
“Gewoon blijven ademen,” glimlacht de nuchtere Riet. Joop vult aan: “Het gaat om een stukje verantwoordelijkheid en je bent al zo lang bij elkaar dat je eraan gewend bent. Hoewel het natuurlijk een ander verhaal is als je elkaar de tent uitvecht.” En natuurlijk kunnen ze elkaar weleens achter het behang plakken maar voor het slapengaan geven zij elkaar vier zoenen op beide ogen, neus en mond, symbolisch voor de vier woorden ‘ik hou van jou’. En dat is het geheim.

De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 4 uur geleden 8
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 5 uur geleden 16
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 8 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant