Het rode soldaatje.
Het rode soldaatje. (Foto: Facebookpagina Alkmaarder- en Uitgeestermeer)

Het rode soldaatje: een graag geziene gast bij het Alkmaarder- en Uitgeestermeer

UITGEEST- Op mooie zonnige zomerdagen is het een drukte van belang op bloemen. De zoete nectar trekt veel insecten aan. Witte schermbloemen zoals kleine berenklauw of wilde peen zitten vol met soldaatjes. Dit zijn kleine bleekoranje kevertjes. Het leger is gelukkig niet in gevechtsmodus. Integendeel: het is een en al liefde op de bloemen.

De grappige naam komt van het uiterlijk van dit kevertje: een langwerpig, rechthoekig lijf. Hij hoort bij de groep “weekschildkevers”. Dat wil zeggen dat het uitwendige schild (het skelet van een insect) niet erg stevig is. Het schild bestaat uit chitine, een harde stof die verwant is aan cellulose. Maar het lijkt wel of deze chitine bij het soldaatje niet goed uitgehard is.


Schermutselingen op een schermbloem


Van zijn schild moet het soldaatje het dus niet hebben. Daarom heeft hij ander afweergeschut: hij geeft bij een aanval een vieze, giftige stof af. Vogels vliegen liever een blokje om en andere roofinsecten worden op afstand gehouden. De soldaatjes zelf zijn, naast het drinken van nectar, niet vies van het opeten van kleinere insecten op de bloem, zoals luizen. Wat eten betreft zijn ze dus niet echt vredelievend. In de liefde is het anders. Kijk maar eens op zo’n bloem wat ze schaamteloos aan het doen zijn. Daarmee zijn ze uren zoet!

Weersvoorspeller


Het leuke van dit insectje is, dat hij kan voorspellen of er onweer in aantocht is. Hij kruipt dan onder de bloem of het blad. Je zou zeggen dat dat logisch is als het gaat regenen, maar hij doet dit al uren van te voren als jij en ik de dreiging van slecht weer nog niet hebben gevoeld. Buienradar is er niets bij!

Bron: Facebookpagina Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Zaterdag 26 september is het BURENDAG: De ‘perfecte’ gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten…of niet? In Uitgeest heeft iedereen wel buren. Dichtbij of wat verder weg. We hebben allemaal wel een mening over de mensen die naast ons wonen. Waar erger je het meest aan bij je buren?Reageren!