De hop wordt toegevoegd tijdens het brouwproces.
De hop wordt toegevoegd tijdens het brouwproces. (Foto: Noord-Hollandse bierbrouwerij)

Gulden Triomfator: nog dit jaar twee nieuwe bieren

UITGEEST - Wat begon met een groepje vrienden, allen liefhebbers van speciaalbier, eindigde in een heuse brewing company mét een eigen biertje: Rye Catcher, een imperial IPA (India Pale Ale) met behoorlijk wat rogge (alcoholpercentage 8%) en natuurlijk veel hop.

“Je moet je toch onderscheiden: een rogge IPA zie je niet vaak,” aldus Uitgeester André Wiersma, een van de brouwers. Inmiddels is Rye Catcher verkrijgbaar bij vijf slijterijen en vier cafe’s. De dichtstbijzijnde slijterij waar ze het speciaalbier verkopen is The Spirit of Wine in Heemskerk. Wil je het eerst eens proberen dan kun je terecht bij café ’t Portiertje of café Ome Cor in Uitgeest. “Voorlopig houden we het bij slijterijen, café’s en online verkooppunten. Als we straks meerdere biersoorten hebben dan willen we graag op festivals gaan staan,” aldus André.

Experimenteren

In 2014 kochten de vrienden een kant-en-klaar bierpakket om zelf bier te brouwen. De vrienden werden zo enthousiast dat ze besloten om te onderzoeken hoe ver de smaak van bier kan gaan. Ze begonnen thuis met wat testjes en brouwden in 4 jaar meer dan 30 stijlen. Daarbij experimenteerden ze met toevoegingen zoals fruit, kruiden, een gecompliceerd ‘dry-hop’-schema en een bourbonvat geïmporteerd uit de VS. Als de testbadge klaar was lieten zij het bier proeven aan familie en vrienden. Toen de smaak perfect was doopten zij het biertje ‘Rye Catcher’, naar het boek van de beroemde Amerikaanse schrijver J.D. Salinger. Jan-Willem, een van de brouwers en oud-Akersloter, had tijdens zijn middelbareschooltijd het boek op zijn lijst, dus bekende kost voor mensen geboren in de jaren 80.

Wachten is ook leuk

In april 2019, na vijf jaar experimenteren, hakten de vrienden na een hoop twijfels de knoop door en werd besloten om de sprong te wagen en de Gulden Triomfator Brewing Company te starten. Ook werd er een taakverdeling gemaakt: André en Jan-Willem bemoeien zich met het brouwproces, Paul houdt zich bezig met de administratie en inkoop en Frank doet eigenlijk van alles wat. “Het is een lekkere hobby die voor het merendeel bestaat uit wachten. Ook dat doen wij graag, in het zonnetje in de tuin met een biertje erbij welteverstaan,” grapt een van de mannen.

Uit de hand gelopen hobby

Maar inmiddels is de hobby behoorlijk uit de hand gelopen: van Rye Catcher is inmiddels duizend liter geproduceerd, wat neerkomt op rond de 3000 flesjes. De productie vond plaats bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. Ook zijn er al een paar nieuwe testbatches gemaakt: een Russian Imperial Stout van rond de 12% die zeker een halfjaar moet rijpen op fles. In de tussentijd hebben de brouwers ook nog maar even een fris blond zomerbiertje in de planning, zowel op tap als fles, waar we deze zomer dus al van kunnen gaan genieten op een terrasje.

Rye Catcher

“Citrusaroma, zoet caramel, kruidig, volmoutig, droog, grassig en bitter. Door de toevoeging van 20% rogge aan de graanstorting heeft de smaak een licht kruidige twist,” aldus de kenners van speciaalbieren over Rye Catcher. “Het is een biertje om van te genieten: even laten opwarmen uit de koelkast, er lekker voor gaan zitten, inschenken in een schoon glas, het bier rustig drinken en het aroma en de smaak op je laten inwerken,” zo luidt het advies van de brouwers waar we nog veel van zullen horen de komende tijd.

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten