Foto: Pixabay

Dag van de Mantelzorg: grote verschillen per gemeente in waardering

REGIO - De meeste mantelzorgers kunnen in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op zondag 10 november een mooie waardering van hun gemeente verwachten. Maar hoe groot die waardering uitvalt, verschilt nogal.  Zo krijgt een mantelzorger uit Alkmaar 200 euro cash en moeten ze in Heemskerk genoegen nemen met een tegoedbon van 25 euro, zo meldt mediapartner NHnieuws.

Dat blijkt uit een onderzoek van Mantelzorg NL. De organisatie speurde het internet af, op zoek naar de waardering per gemeente. In Noord-Holland geven Alkmaar en Heerhugowaard de mantelzorgers in hun gemeente het hoogste geldbedrag, namelijk 200 euro. In Haarlem en Zandvoort krijgen mantelzorgers daarentegen helemaal niks. Beide gemeenten hebben de vergoeding afgeschaft. In Uitgeest worden mantelzorgers gewaardeerd met een tegoedbon ter waarde van 100 euro, net als in Castricum, Heiloo en Bergen (BUCH-gemeenten).

Waardering zelf aanvragen

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om mantelzorgers te waarderen. In welke mate ze dat dan weer doen, mogen ze zelf bepalen.  Mantelzorgers moeten de waardering overigens zelf aanvragen bij de gemeente. Dat blijkt bij de ene gemeente makkelijker te zijn dan bij de andere. De informatievoorziening van één op de vijf gemeenten bestempelt Mantelzorg NL als 'gebrekkig'. De aanvraagprocedure zou zo ingewikkeld en onduidelijk zijn dat je als mantelzorger ontmoedigd zou worden.

Meer berichten