Bloemlust
Bloemlust Foto: Beeldbank vereniging oud-Uitgeest

Bloemlust, een bollenschuur aan de Bonkenburg

Algemeen

UITGEEST- De bollenschuur op de foto heette Bloemlust en stond aan Bonkenburg schuin tegenover bakker De Goede. De foto werd gemaakt in 1974 toen in de schuur de wasserette van Gerbrand Twaalfhoven was gevestigd. Zijn vader, Jan, kocht in 1925 een bollenbedrijf en woning aan Bonkenburg van Klaas Brasser. De schuur was al in 1910 gebouwd en bestemd voor het opslaan en drogen van bloembollen. Jan Twaalfhoven (geboren 1880) teelde bijzondere irissen, gladiolen, ranonkels en anemonen. Met namen als Golden wonder, Rose Precoce, Orange Queen, St. Bavo en Caen Hollandia.

In de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw was Uitgeest een dorp van belang op gebied van bloementeelt. Heel bekend uit die periode waren de bloemenfeesten van 1906, 1911 en 1925. Het eerstgenoemde feest trok in een weekend tussen de vijftien- en twintigduizend bezoekers.

De namen van padjes en straten Anemonenpad, Ranonkelpad, Irispad, Ixiapad, Gladiolenpad, Crocuspad, Narcissenpad, Scillapad, Bollenhof en Tulpstraat zijn eigenlijk eerbewìjzen aan de bloementeelt van voorheen. Tientallen bollenschuren waren in het dorp te vinden. Van baksteen of van hout gebouwd. Die van Twaalfhoven had op de verdieping openslaande glasdeuren met erboven een hijsbalk. Weer daarboven stond in een kader de naam Bloemlust. Nog hoger was er een rondvenster. Voor het luchten van de opslagruimten waren in de zijgevels openslaande vensters aangebracht. Het bedrijf van Jan Twaalfhoven werd door zijn zoons Hermanus en Gerbrand voortgezet. Toen het tot een scheiding tussen de broers kwam, stichtte Hermanus een bedrijf aan De Kleis. Gerbrand bleef aan Bonkenburg tuinieren. Toen hij veel grond moest verkopen voor de aanleg van de Populierenlaan stopte hij met het tuindersvak en in 1966 begon hij in Bloemlust een wassalon. Deze bleef tot 1975 bestaan en een jaar later werd de vroegere bollenschuur gesloopt voor het maken van een straat naar De Iepen.

Wie meer wil weten over de bloementeelt in Uitgeest doet er goed aan de rubriek Bollenschuren in de fotobeeldbank op de webside van de Vereniging Oud Uitgeest te raadplegen. U zult verbaasd staan van het grote aantal schuren. U vindt de rubriek Bollenschuren op onze beeldbank als volgt: www.ouduitgeest.nl - Fotobeeldbank - Speciale thema's - Bollenschuren in Uitgeest

De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 6 uur geleden 9
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 7 uur geleden 18
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 10 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant