Afbeelding
Foto: Gerrit Bus

Kinderen planten bomen

Algemeen Uitgeest

Woensdag 14 maart was het Nationale Boomfeestdag. In het kader daarvan werd een aantal bomen geplant door kinderen van de Molenhoekschool. Omdat 14 maart een stakingsdag was in het onderwijs, werd dit op donderdag 15 maart gedaan.

Op deze dag tussen 11:30 en 12:30 uur, plantten de kinderen van groep-7 van de Molenhoekschool in Uitgeest een aantal extra bomen. Ze werden hierbij geholpen door burgemeester Wendy Verkleij en de wethouders Anke de Vink, Judie Kloosterman, Jack Zwarthoed, Antoine Tromp en gemeente secretaris Peter Schouten. Twee cirkels van 10 meter doorsnede zijn van tevoren gemaakt, waarin vandaag de drie bomen werden geplant: drie treurberken en drie meerstammige vleugelnoten. In de ruimte onder deze bomen is onderbeplanting geplaatst.

Geschiedenis

De FAO, de Internationale Organisatie van de VN voor Landbouw en Voedsel, sloeg in 1954 alarm en uitte haar bezorgdheid over de grootschalige ontbossing in de wereld. Dit leidde tot het aannemen van een resolutie waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend 'World Festival of Trees'. Nederland gaf hieraan gehoor door het Landelijk Comité Boomplantdag op te richten. Een comité, geleid door Staatbosbeheer, dat de taak kreeg het Nederlandse publiek en in het bijzonder kinderen te interesseren voor de waarde van bomen en bossen. Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig. Vanaf 1980 is het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer) doorgegaan als Stichting Nationale Boomfeestdag. Nu, bijna 60 jaar later, worden er jaarlijks door ruim 115.000 kinderen enthousiast bomen geplant!

In 1980 werd het Comité Boomplantdag omgedoopt tot Stichting Nationale Boomfeestdag. In datzelfde jaar kreeg de Stichting het huidige Dick Bruna-logo. Tot op de dag van vandaag is Staatsbosbeheer de moederorganisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag. De Stichting is wereldwijd het oudste instituut dat zich bezighoudt met natuureducatie.
Als dank voor haar jarenlange inzet om kinderen respect en kennis op het gebied van bomen en natuur bij te brengen ontving Stichting Nationale Boomfeestdag in november 2006 de Prins Bernhard Cultuurprijs voor Natuurbehoud-2006 uit handen van Prinses Margriet.

Bron en foto's: Gerrit Bus

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 8 uur geleden 9
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 9 uur geleden 29
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 12 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 25 apr, 15:00
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant