Afbeelding
Foto: aangeleverd

BlueHeart Energy ontvangt miljoenensubsidie voor massaproductie CO2-vrije warmtepomp

Regionaal

ALKMAAR - Het Alkmaarse bedrijf BlueHeart Energy heeft onlangs een Just Transition Fund (JTF) subsidie van bijna 4 miljoen euro toegekend gekregen voor de bouw van de productie- en assemblagefaciliteit in IJmond. Deze faciliteit wordt ontwikkeld voor de cleantech massaproductie van de BlueHeart Engine, het nieuwe hart van de warmtepomp. Een warmtepomp met de BlueHeart Engine ‘inside’ produceert warmte-koude met thermo-akoestiek in plaats van met koudemiddelen zoals in de reguliere warmtepomp. 

Deze superieure warmtepomp maakt geen gebruik van schadelijke koudemiddelen en stoot dus geen CO2 uit. De warmtepomp is gevuld met helium en is te combineren met elke warmtebron. Het apparaat is volledig stil, gemakkelijk te installeren, zelfs binnenshuis, kleiner dan de huidige warmtepompen en geschikt voor elk type nieuwe of bestaande woning, ook als deze niet volledig is geïsoleerd. 

Toekenning JTF IJmond subsidie  
De toegekende Europese subsidie van € 3.994.825,- stelt het project in staat om in de aankomende paar jaar een cleantech faciliteit te bouwen en een organisatiestructuur op te zetten. De totale investering is ruim 8 miljoen euro. Met een proof-of-conceptlijn wordt de productiemodule ontwikkeld en geïnstalleerd. Zo kan in 2027 de massaproductie van de BlueHaert Engine van start gaan en kan de verkoop van deze geluidsvrije en schone warmtepomp beginnen.

Nieuwe banen
Jeroen Verwoort, voorzitter van de Stuurgroep JTF IJmond: “Een CO2-vrije engine voor een warmtepomp klinkt al als goud in de oren. Nog een mooie ontwikkeling hieraan gekoppeld: de 35 banen die BlueHeart Energy wil creëren om dit te realiseren. Zij werken dan samen met Techport om een brede doelgroep aan te boren. Dit innovatieve project biedt straks dus ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op werk.”

Meer informatie: https://www.blueheartenergy.com/

Just Transition Fund (JTF)
JTF staat voor Just Transition Fund en is een EU subsidie met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Castricum, Velsen, Heemskerk en Uitgeest.

JTF-IJmond - Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)

De Mooiste Vis.
Onderwateravontuur bij LeesLokaal 2 uur geleden
Gezellig samen Sakkie'z maken. Help je ook mee?
SAKKIE'z voor je boodschappen, lekker duurzaam! 4 uur geleden
GreenBiz IJmond, bedrijf Bennex en het Nova College gaan in Uitgeest-Noord van start met een uniek project om de netwerkcongestie te verminderen.
JTF subsidie voor Energiehub Uitgeest-Noord gisteren
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot.
Oer-IJ ommetje Akersloot 28 mei, 10:00 1
HSV- FC Uitgeest
FC Uitgeest wint voor de 2e maal van de kampioen HSV 27 mei, 12:53
Situatie op de Provincialeweg tijdens de ochtendspits...
Aanrijding Provincialeweg N203 27 mei, 12:25 4
Koningin Máxima reikt het Gouden Appeltje uit aan een van de prijswinnaars.
Publiek kan stemmen op kanshebbers Appeltje van Oranje 2024 26 mei, 16:00
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 26 mei, 12:00
Directeur Krista Walter van KennemerWonen (3e v. links) en wethouders wonen en klimaat van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.
Gemeenten en Kennemer Wonen ondertekenen convenant voor Toekomstbestendige Woningbouw 26 mei, 10:00
Afbeelding
Zomerexpositie Kop van WaZ 26 mei, 10:00
Samen sterker voor sport en bewegen.
Netwerkbijeenkomst Sportakkoord Uitgeest: samen sterker voor sport en bewegen 25 mei, 12:00
Fort K'IJK.
Zomerse rondleidingen door het Fort bij Krommeniedijk 25 mei, 10:00
Digitale krant