Foto: Margaret Kruyshaar
Uitgeest

Politie waarschuwt voor oplichting tijdens feestdagen

  Politie

De politie ziet een tendens dat met name rond de feestdagen malafide websites worden opgericht, met als doel mensen die online cadeaus kopen, geld afhandig te maken. Vaak gaat het om webwinkels die populaire producten verkopen zoals spelcomputers, foto-, film- en audio apparatuur, maar ook GSM's en tablets.

Dergelijke webites maken in een week tijd soms 150 tot 200 slachtoffers. Het is soms best lastig om te zien of je te maken hebt met een malafide webwinkel. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Erg lage prijzen duiden vaak op een malafide webwinkel.

Dit kun je op meerdere manieren voorkomen. Belangrijk is om vooraf de webwinkel te googlen, zodat je goed weet waar je iets koopt. Betalen via iDEAL is veilig, maar geeft geen zekerheid dat je het bestelde product ontvangt. Er kan misbruik worden gemaakt van dit betaalmiddel. Betalen via een creditcard kost soms wel iets meer, maar als het achteraf fout gaat, krijg je vaak je geld terug.

Ook belangrijk om te controleren is, hoe lang een website al actief is. Als een website zeer recent is geregistreerd, is dit vaak een aanwijzing dat er iets niet in de haak is. Je kunt dit controleren bij www.SIDN.nl als een webwinkel (domeinnaam) eindigt op .nl en bij www.who.is als een webwinkel (domeinnaam) eindigt op .com.

Meer berichten