Eerste  groentendoorvaarveiling in Broek op Langedijk
Eerste groentendoorvaarveiling in Broek op Langedijk Foto: Aangeleverd

S.U.S.-excursie naar museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk

Human Interest Uitgeest

De Broeker Veiling is de eerste en de laatste groentedoorvaarveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen van groenten bij afslag ontstaan. Van 1912 tot 1973 was dit veilinggebouw het economische hart van de tuinbouwcultuur in de regio. U kunt zelf plaatsnemen op de authentieke veilingbanken. De prijs wordt bepaalt via de veilingklok.

Tijdens de rondleiding neemt de gids u mee door het museum en vertelt over het leven van de tuinders en hun familie rond het jaar 1900. U beleeft het agrarische leven van vroeger in een hedendaags jasje met nostalgische beelden, oude voorwerpen en sfeervolle taferelen.

De rondvaart: Honderden jaren graven, ploeteren en baggeren gingen eraan vooraf om groenten te kunnen verbouwen op zeer vruchtbare akkers. Dit land was alleen bereikbaar per schuit. Vandaag de dag zijn er nog sporen uit het verleden zichtbaar en wordt u meegenomen op een aangename vaartocht door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden.

De vaste exposities leren u over de tuinderscultuur in de regio. 'De veildag' is een film van 8 minuten waarin u een indruk krijgt van een werkdag van een tuinder rond het jaar 1900. 'Rijk der Duizend Eilanden' is een levendige presentatie die inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis en het gebruik van dit bijzondere gebied. 'Leven van het Land' draait om de veilingklok en 'tuinder Arie' vertelt u in een audiotour over het veilingcomplex.

Dinsdag 28 november, verzamelen om 09.15 uur bij station Uitgeest of op eigen gelegenheid om 10.30 uur bij het museum, duur bezoek van 10.30 – ± 15.00 uur. Kosten zonder MJK: € 23,-- en met MJK € 7,--. Dit is inclusief: rondleiding met gids (45-60 min.), rondvaart ( 40-60 min.), museumbezoek en demonstratieveiling ( ± 60 min.) en een kop koffie of thee met een broekerbol. Exclusief: reiskosten (trein Uitgeest-Heerhugowaard en bus) en lunchkosten.

Informatie en opgeven:
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl.

Rianne Pluim.
"Neem de tijd, pak een kano en... geniet!" 32 minuten geleden
Rietzanger.
Wandel mee en luister naar de rietzanger 1 uur geleden
Om zijn gedachten te verzetten, pakte Jan Brasser tot op hoge leeftijd vaak de fiets.
Jan Brasser, staalarbeider in het gewapend verzet 4 mei, 12:00
Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest.
4-5 Mei Comité Uitgeest houdt met fietstocht oorlogsverhalen levend 4 mei, 08:15
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 3 mei, 16:00
Vroeg op voor het mooiste licht.
Vroeg op en maak prachtige foto's in het Ilperveld 3 mei, 12:00
Nel van Meurs.
Expositie in het Koetshuijs 3 mei, 10:00
Op 4 mei mag de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.
Vlaggenprotocol 4 en 5 mei 2 mei, 16:00
V.l.n.r. voorzitter Veteranencomité Dannij van der Sluijs en veteranen Ricardo, Daan, Jos, Raoel en Leroy.
Veteranen hijsen 4 mei de vlag halfstok 2 mei, 10:00
Samen de regio ontdekken 1 mei, 15:10
Herdenkingsmonument bij de spoorlijn.
Programma herdenking oorlogsslachtoffers 1 mei, 12:00
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland (r.) feliciteert echtpaar Walsmit met hun 60-jarig huwelijk.
Diamanten huwelijksfeest in Uitgeest 1 mei, 09:00
Digitale krant