Voor de Streekwinkel, v.l.n.r. Wim Rodenburg, Harm Terra, Judie Kloosterman, Derk Boswijk, Jack Zwarthoed.
Voor de Streekwinkel, v.l.n.r. Wim Rodenburg, Harm Terra, Judie Kloosterman, Derk Boswijk, Jack Zwarthoed. Foto: aangeleverd

CDA Tweede Kamerlid Derk Bosma op bezoek bij Het Kooghuis

Algemeen

UITGEEST - Derk Boswijk is Tweede Kamerlid voor het CDA en is lid van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Vrijdag 14 januari was hij op werkbezoek bij Harm en Maaike Terra in Het Kooghuis.

Het groene buitengebied van Uitgeest wordt beheerd door een aantal agrarische ondernemers. Onze Uitgeester boeren leven in onzekere tijden en daarom heeft het CDA Uitgeest Tweede Kamerlid Derk Boswijk uitgenodigd om in discussie te gaan met deze ondernemers.

Tijdens een vragenuurtje in Het Kooghuis, de oudste boerenstolp van Noord-Holland, was er een goede discussie tussen een aantal uitgenodigde boeren en Derk Boswijk. Derk Boswijk heeft het afgelopen half jaar veel boerenbedrijven bezocht, waarbij hij tijdens het melken in de vroege ochtend al pratende meegeholpen heeft in de melkput. Onderwerpen als de toekomst van de agrarische sector, stikstof, klimaat, fijnstof, inkrimping veestapel en veenbodemdaling werden besproken, waarbij de Uitgeester toehoorders van Derk Boswijk goede reacties ontvingen.

Na de discussie kregen wij een rondleiding van eigenaar Harm Terra in zijn bedrijf. Naast de verzorging van zijn 70 melkkoeien hebben Harm en zijn vrouw Maaike een zorgboerderij en een streekwinkel. Vier dagen per week bieden Harm en Maaike op hun bedrijf dagbesteding aan cliënten van verschillende doelgroepen, onder professionele begeleiding. Zij hebben in 2020 een streekwinkel geopend. Begonnen met Beemsterkaas, is de winkel nu uitgebreid met diverse streekproducten waaronder dranken, groenten, noten, zuivel, delicatessen en geschenken. Sinds deze week is er ook een melktap geopend. Hier kunt u elke dag zelf verse melk tappen van 08.00 tot 20.00 uur. Tijdens de discussie kregen wij een broodje met als drank de heerlijke melk. Onze lijsttrekker Jack Zwarthoed ging dan ook direct na de rondleiding de melktap proberen en nam een fles melk mee naar huis.

Het CDA kijkt terug op een goede bijeenkomst en bedankt Maaike en Harm voor de gastvrije ontvangst.

Wim Rodenburg