Stookt u weleens een houtkachel of open haard? | Uitgeester
<p>Haardvuur is gezellig maar kan ook voor overlast zorgen.</p>

Haardvuur is gezellig maar kan ook voor overlast zorgen.

(Foto: Anita Webbe)

Stookt u weleens een houtkachel of open haard?

Tijdens de wintermaanden, en misschien nog wel meer tijdens deze lockdownperiode, zitten we er graag warmpjes bij. Daar past voor veel mensen een lekker warm huis bij, bijvoorbeeld door het stoken van een houtkachel. Vooral tijdens de koude donkere wintermaanden. Maar houtkachels en open haarden veroorzaken ook overlast in de buurt.

Houtrook geeft vaak geurhinder en veroorzaakt gezondheidsklachten. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je zelf zo min mogelijk overlast veroorzaakt? En, als je last hebt van de rook, hoe ga je daar nu het gesprek over aan met je buren?

Hoe veroorzaak je minder geur- en rookoverlast?
Je ziet het niet, maar het is er wel. Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dat veroorzaakt weer luchtvervuiling en kan schade toebrengen aan jouw gezondheid en die van je buren. Ook wanneer je de rook niet ziet. Daarom geven we je een aantal tips, zodat je de overlast voor je buren en de uitstoot van schadelijke stoffen kunt beperken. Veel daarover lees je ook op de website van Milieu Centraal. Type dan het woord ‘stooktips’ in.

1. Stook hooguit vier uur per dag of laat de open haard of kachel wat vaker uit. Zo blijf je vrienden in de buurt.
2. Stook alleen droog hout, maar geen geïmpregneerd of geverfd hout.
3. Leg kleine houtjes bovenop en steek het vuur van bovenaf aan. Dit heet de Zwitserse methode.
4. Laat je open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer. Bij dit soort weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht rond je huis erg ongezond wordt. Meer daarover lees je op stookwijzer.nu of op de websitepagina ‘stookalert’ van het RIVM.
5. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open. Hierdoor verbrandt het hout beter en komen er minder schadelijke stoffen vrij. Schuif de luchttoevoer nooit dicht. Hierdoor smoort het vuur en verbrandt het niet volledig. Daardoor komen extra veel schadelijke stoffen vrij.
6. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
7. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
8. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
9. Laat je schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen.

Hoe bespreek ik houtrook overlast met mijn buren?
Op www.milieucentraal.nl vind je manieren en een stappenplan om met je buren in gesprek te gaan over de door jou ervaren overlast. Zo kan je de houtstoker eerst vertellen waar je precies last van hebt. En overleggen wat hij kan doen om de overlast te beperken. Je kan een logboekje bijhouden, wanneer je last hebt. Dat kan helpen bij het oplossen van het probleem én je kunt het nodig hebben als je een officiële klacht indient. Heb je gesprekken gehad maar verbetert er niets? Dan kun je een klacht indienen bij je gemeente of de GGD in jouw regio.

Lees meer informatie op: www.odijmond.nl/houtrook

Meer berichten