<p>Stuntsteppen is een rage op de skatebaan in Uitgeest.</p>

Stuntsteppen is een rage op de skatebaan in Uitgeest.

(Foto: Joep Kok)

Skatebaan Uitgeest steeds drukker door nieuwe rage: stuntsteps

UITGEEST - Er zijn steeds meer jongeren buiten te zien, niet allemaal met een voetbal of een smartphone maar met een stuntstep. De naam zegt het al: een speciaal ontworpen step voor het doen van gave stunts. Vooral op de skatebaan in Uitgeest is de populaire sport niet meer te missen.

Na jojo’s, knikkers en Pokémon GO, zorgen stuntsteps momenteel voor veel speelplezier. Elk kind wilt tegenwoordig wel zo’n stoere 'pro scooter' zoals de stuntstep genoemd wordt. De step heeft een breed stuur dat 360 graden kan draaien, waardoor er diverse trucjes mogelijk zijn; de 'Barspin', 'Tailwhip', 'Bri flip' en '360' zijn geliefd onder de steppende jongeren. De meeste steps hebben felle kleuren want iedereen wilt natuurlijk opvallen. De kleine wieltjes zorgen voor explosieve snelheid over het asfalt of zelfs op de stoep. Alle onderdelen zijn te vervangen. Een nieuw stuur met een printje of grotere wielen met een andere kleur.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
"De avonden zijn het drukst op de skatebaan in Uitgeest", vertelt Sil Rozema (10 jaar), een ambitieus jongetje die met zijn stoere step op de skatebaan staat. "Ik wil graag heel veel trucjes kunnen zoals de 'Kickless' en de 'Bri flip'. Ik blijf ze oefenen totdat ik ze kan. Samen met mijn klasgenoten kijken we filmpjes van Claudius Vertesi. Hij doet hele gave stunts en wij proberen ze dan na te doen", vertelt de enthousiaste Sil. Claudius Vertesi is een Duitse YouTuber en professioneel stuntstepper. Zijn kanaal op YouTube heeft 1,2 miljoen abonnees en zijn filmpjes worden over de hele wereld bekeken. Niet alleen in Uitgeest zijn de stuntsteps dus zo’n enorme hype.

Jan-Peter Dankaart, directeur van webshop DAKA, liet al in begin april via een persbericht op de site weten dat de vraag naar stuntsteps toeneemt. "De groei in de verkoop van artikelen in de categorie 'Funwheels', zoals rollerskates, skateboards en stuntsteps, is opvallend", vertelde hij. Een paar maanden later is duidelijk te zien dat de vraag naar stuntsteps onder jongeren nog steeds toeneemt en de skatebanen en -parken in heel Nederland drukker worden. In Noord-Holland is de ‘A8’ die zich bevindt onder de A8 bij Koog aan de Zaan een bekende skatebaan. Hier komen jongeren uit heel Noord-Holland naartoe om te steppen.

Tekst en fotografie: Joep Kok

Meer berichten