Foto: Politie

‘Poging tot woninginbraak’ Akersloot blijkt bezorgdheid om bewoner

AKERSLOOT- Waar regionale media groots kopte dat er vrijdagmiddag drie verdachten werden aangehouden voor een poging tot woninginbraak aan de Martin Luther Kingstraat in Akersloot blijkt het verhaal toch iets anders in elkaar te steken.

De drie minderjarige jongeren waren namelijk niet van plan om in te breken maar maakten zich zorgen om de bewoner. Eén van de jongeren kent de bewoner, een oudere zorgbehoevende man. Terwijl zij rond 16.20 uur langs de woning liepen zagen zij dat de man slapend en in een vreemde positie op de bank lag. Ze maakten zich zorgen om de man en belden aan. 

Een alerte buurtbewoner die zijn buurman een beetje in de gaten houdt en de jongeren op het erf zag staan ondernam actie: hij greep één van de jongeren stevig in de kraag waarop de anderen geschrokken de benen namen. De ander jongere wist zich los te rukken en koos ook het hazenpad. De buurtbewoner zette per auto de achtervolging in, belde 112 en meldde dat het om een woninginbraak ging. Drie politiewagens en twee politiemotoren rukten uit voor een zoekslag. Een politiehelikopter die toevallig in de buurt was assisteerde hierbij. 

De minderjarigen werden al snel aangehouden met veel machtsvertoon. Geboeid zijn zij afgevoerd naar het politiebureau. Aldaar werden zij aan de tand gevoeld. Al gauw werd duidelijk dat het niet om een poging tot woninginbraak ging. 

Navraag bij de politie leert dat zij de melding ‘heterdaad inbraak’ binnenkregen en dat zij dan met zoveel mogelijk voertuigen op zoek gaan naar de verdachten. Uitgaande van de melding ‘heterdaad inbraak’ is het protocol dat de verdachten geboeid worden afgevoerd. Wijkagent Pim van der Maas: “Toen op het politiebureau duidelijk werd dat het hier om minderjarigen ging hebben wij snel afgeschaald”. 

 De geschrokken jongeren zijn overgedragen aan hun ouders. Ze kregen wel een bekeuring omdat ze geen ID-bewijs bij zich hadden. 

Meer berichten