Foto: Pixabay

Rob de Reus houdt schilderschool overeind met digitale oplossingen

UITGEEST - Een masterclass stilleven schilderen, online samen met zijn schilderclub een kunstwerk maken of zijn leerlingen digitaal van tips en tricks voorzien. Rob de Reus draait er zijn hand niet meer voor om. Door de coronacrisis is hij aan de slag gegaan met zijn camera en een groen scherm. Hij opent zelfs een online 3D-museum als alternatief voor de eindejaarstentoonstelling van zijn cursisten, meldt mediapartner NH Nieuws.

In zijn monumentale pand in Uitgeest moest Rob de Reus wel even schakelen toen hij hoorde dat zijn 71 cursisten door de corona niet meer mocht ontvangen. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten en bedacht dat hij een camera ging kopen om zo zijn kennis online over te brengen. 

Experimenteren met film
Rob vertelt dat hij er al snel lol in had om te experimenteren met het filmen van zijn lessen waarbij de cursisten hem online konden volgen. "Het was alleen erg zwaar om dik twee uur te schilderen tijdens een live sessie en daarna weer verder te gaan met mijn eigen schilderwerk. Dat voel je wel hoor, als je twee uur lang je arm omhoog moet houden," lacht hij.

Het blijkt dat de schilder het digitaal lesgeven erg interessant vindt. "Ik zie het als een uitbreiding van wat ik al kan." Toch bleef het daar zeker niet bij. Hij bedacht het plan om een serie-opnames te maken waarin hij een masterclasses stilleven verzorgde.

Uitdagingen
"Echt een hele uitdagende opdracht waarbij ik in 8 lessen de tijd neem om alles door te nemen. Op het doek hadden we uitdagingen zoals een glas en een geblokte theedoek", zegt hij vrolijk.

Zijn cursisten waren erg enthousiast, ze konden stap voor stap het werk volgen en de uitleg terugspoelen of pauzeren wanneer ze maar wilden. 

Ondertussen werkten zijn 71 leerlingen ook nog aan hun eindopdracht; een figuur van een dier. Daarvoor verzorgde hij ook de begeleiding online en tot zijn grote verrassing is het werk van hele hoge kwaliteit.

"Ik denk dat de cursisten misschien meer tijd hadden om te schilderen, want het ziet er echt heel goed uit. Ik kreeg ook heel veel foto's opgestuurd zodat ik mijn leerlingen stap voor stap kon begeleiden."

3D-museum
Laatste probleem om te tackelen was de eindejaarstentoonstelling, normaal gesproken op de leslocatie. Daar wist Rob gelukkig ook wat op te bedenken. "Ik heb stagiaires en zij hebben een online 3D-museum gemaakt waarin de schilderijen van de cursisten te zien zijn. Ik loop als een soort 'museumdirecteur' door dit museum waarbij ik van alles vertel over de werken. Om dat allemaal mogelijk te maken hebben we mijn praatje opgenomen voor een groen scherm."

Het resultaat is volgende week te zien als het museum klaar is. Dan wordt de video op YouTube gezet. "Op deze manier kan toch iedereen genieten van de eindejaarsshow.''

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Zaterdag 26 september is het BURENDAG: De ‘perfecte’ gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten…of niet? In Uitgeest heeft iedereen wel buren. Dichtbij of wat verder weg. We hebben allemaal wel een mening over de mensen die naast ons wonen. Waar erger je het meest aan bij je buren?Reageren!