Foto: Pixabay

Aangescherpte maatregelen tegen verspreiding coronavirus

REGIO -In de Veiligheidsregio Kennemerland (de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort) is een nieuwe noodverordening van kracht. Nieuw zijn onder andere de sancties op groepsvorming, het verbod op evenementen en het verbod op strandhuisjes. 

Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en tevens burgemeester van Haarlemmermeer, is blij met deze maatregelen. ‘Ik besef dat hiermee een groot beroep op onze samenleving wordt gedaan. En ik zie ook de inspanning die iedereen levert om zich aan de maatregelen te houden. Maar we hebben afgelopen weekend ook gezien dat mensen zich er echt nog onvoldoende bewust zijn van de gevolgen van hun handelen. Zij gingen er in grote groepen op uit naar parken, stranden en recreatiegebieden. Dat is écht onverantwoord.’ 

Samenscholingsverbod 

Groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden kunnen een boete krijgen, oplopend tot 400 euro. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd. 

Verbod op evenementen 

De maatregel omtrent bijeenkomsten is verder aangescherpt. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Het gaat o.a. om festivals, theaters en bioscopen. De maatregel geldt nu ook voor bijeenkomsten van minder dan 100 personen. Uitzonderingen hierop zijn begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Deze mogen doorgaan mits er geen 30 personen of meer zijn en er onderling anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Koningsdag en festivals zoals Bevrijdingspop in Haarlem zijn afgelast. 

Openbare leven 

Het openbaar vervoer blijft rijden en winkels kunnen openblijven, mits er maatregelen zijn getroffen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenaamde contactberoepen mogen hun vak tot 6 april niet uitoefenen. 

Thuis blijven

Verder geldt nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten als dat echt moet, bijvoorbeeld voor boodschappen of om naar je werk te gaan als je niet thuis kunt werken. Blijf thuis als je ziek bent of klachten hebt zoals hoesten, niezen en verkoudheid. Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. 

Alle maatregelen gelden tot de minister vraagt om de noodverordening in te trekken. Het verbod op evenementen geldt tot 1 juni.

Meer berichten