Afbeelding
Foto: Pixabay

Aangescherpte maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Algemeen

REGIO -In de Veiligheidsregio Kennemerland (de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort) is een nieuwe noodverordening van kracht. Nieuw zijn onder andere de sancties op groepsvorming, het verbod op evenementen en het verbod op strandhuisjes. 

Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en tevens burgemeester van Haarlemmermeer, is blij met deze maatregelen. ‘Ik besef dat hiermee een groot beroep op onze samenleving wordt gedaan. En ik zie ook de inspanning die iedereen levert om zich aan de maatregelen te houden. Maar we hebben afgelopen weekend ook gezien dat mensen zich er echt nog onvoldoende bewust zijn van de gevolgen van hun handelen. Zij gingen er in grote groepen op uit naar parken, stranden en recreatiegebieden. Dat is écht onverantwoord.’ 

Samenscholingsverbod 

Groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden kunnen een boete krijgen, oplopend tot 400 euro. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd. 

Verbod op evenementen 

De maatregel omtrent bijeenkomsten is verder aangescherpt. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Het gaat o.a. om festivals, theaters en bioscopen. De maatregel geldt nu ook voor bijeenkomsten van minder dan 100 personen. Uitzonderingen hierop zijn begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Deze mogen doorgaan mits er geen 30 personen of meer zijn en er onderling anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Koningsdag en festivals zoals Bevrijdingspop in Haarlem zijn afgelast. 

Openbare leven 

Het openbaar vervoer blijft rijden en winkels kunnen openblijven, mits er maatregelen zijn getroffen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenaamde contactberoepen mogen hun vak tot 6 april niet uitoefenen. 

Thuis blijven

Verder geldt nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten als dat echt moet, bijvoorbeeld voor boodschappen of om naar je werk te gaan als je niet thuis kunt werken. Blijf thuis als je ziek bent of klachten hebt zoals hoesten, niezen en verkoudheid. Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. 

Alle maatregelen gelden tot de minister vraagt om de noodverordening in te trekken. Het verbod op evenementen geldt tot 1 juni.

Gemeentehuis en milieudiensten gesloten op 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 15 uur geleden
Moederdag en het voorjaar kan beginnen bij Kwekerij Cristian Schilder. Foto: aangeleverd
Christian Schilder in Limmen: een bloeiend begin voor Moederdagcadeaus 16 uur geleden
Medisch afval?
Gewijzigde regeling vastgesteld voor tegemoetkoming medisch afval 18 uur geleden
Gemaal 1879.
Gemaal 1879 werkt komende zondag 19 uur geleden
Afbeelding
KEK toont stripwerk van Frits Smid: 'Een boek vol visuele verrassingen' 21 uur geleden
Kan iemand met dementie nog veilig met een auto de weg op?
Trefpunt Alzheimer: 'Dementie en verkeer" 6 mei, 10:00 1
Rianne Pluim.
"Neem de tijd, pak een kano en... geniet!" 5 mei, 16:00
Rietzanger.
Wandel mee en luister naar de rietzanger 5 mei, 15:30
Om zijn gedachten te verzetten, pakte Jan Brasser tot op hoge leeftijd vaak de fiets.
Jan Brasser, staalarbeider in het gewapend verzet 4 mei, 12:00
Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest.
4-5 Mei Comité Uitgeest houdt met fietstocht oorlogsverhalen levend 4 mei, 08:15
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 3 mei, 16:00
Vroeg op voor het mooiste licht.
Vroeg op en maak prachtige foto's in het Ilperveld 3 mei, 12:00
Digitale krant