De bridgeclub Uitgeest telt momenteel 107 leden.
De bridgeclub Uitgeest telt momenteel 107 leden. Foto: Monique Teeling

Bridgeclub Uitgeest viert 50-jarig jubileum

Algemeen

UITGEEST - Het begon vijftig jaar geleden heel simpel op de tennisclub toen onder het genot van een drankje werd geopperd: "Zullen we een bridgeclub oprichten?" Tot dan toe werd er gewoon in huiskamers gebridged met vrienden, bekenden of in het gezin. Maar na een advertentie in De Uitgeester bleek er genoeg animo te zijn om het groter aan te pakken.

Door: Monique Teeling

Spelers van vrijwel het eerste uur Marian de Vries, Ria Beerens en Riet Schaftgans halen herinneringen op over die eerste avond op 13 november in hotel/restaurant de Meerpaal. Alle drie weten nog: "Eigenaar Brandjes had liever de kegelclub en dus kwamen wij al snel in de Ooievaar terecht, waar wij direct een klik met Arie Matton hadden en niet te vergeten de vaste kelner Gerard Mosch."

Swingend bridgen
Marian lachend: "De Harmony zat in een ander zaaltje te repeteren, zo ook de zangvereniging. Ze waren er niet altijd maar soms zat je swingend te bridgen." Ria: "Ook was er weleens een bruiloft, nou dan kregen wij hapjes." Riet weet nog dat de contributie 10 gulden per lid was en dat de club in 1972-1973 lid werd van de Nederlandse Bridge Bond. Vanaf toen had men de mogelijkheid buiten de vereniging in viertallen te spelen.

Marian: "Die contributie werd geïnd in een sigarenblikje en de uitslagen werden op scorekaartjes genoteerd. Jacques Machiels en Mieke namen die kaartjes mee, spreiden 's avonds alles op bed uit en begonnen te rekenen. Dat duurde soms tot 03.00 uur 's nachts. De volgende dag moest een ander het dan controleren. Daar zat me toch een werk in!" Ria: "Er ontstonden vriendschappen en je leerde steeds iets nieuws." Even is het stil, dan vervolgt zij: "Eigenlijk leer je nog steeds, daarom is het zo leuk. Je moet je hersens blijven gebruiken, het houdt je scherp." Op de vraag of ze na een avond hersenkraken de slaap kunnen vatten zegt Riet: "Oh ja hoor, ik ben het direct kwijt. Ria: "Ik denk nog weleens: hoe héb ik zo stom kunnen zijn?" En ook bij Marian blijft het in haar hoofd hangen.

Momenteel heeft de club 107 leden die vrijwel allemaal zeer actief meedoen op de woensdagavond in de kantine van FC Uitgeest. Er is niet veel jonge aanwas en een veel gehoorde opmerking is dat de jeugd tegenwoordig nou eenmaal andere dingen doet dan kaartspelletjes.

Geen echtelijke irritaties
Toch geeft Paul Wijte momenteel met veel enthousiasme les aan negentien nieuwe leden die de fijne kneepjes onder de knie willen krijgen. Bij betreding van de kantine wordt zichtbaar wat de rol van vrijwilligers is. Alle tafels zijn neergezet, voorzien van het juiste materiaal en iedereen gaat met zijn of haar partner aan tafel zitten. Twee leden moeten nog even wachten aan de bar en vertellen dat je beter niet met je levenspartner kan gaan bridgen. Ina Woerden: "Na afloop meldde ik tot halverwege de Kooglaan wat mijn man allemaal anders had kunnen doen. Hij riep dan, oh dat weet ik al niet meer hoor." Jac Sintenie met pretogen: "Als je met je eigen partner speelt, loop je de kans dat je de hele week te horen krijgt wat je fout hebt gedaan, dus nee, beter van niet." Paul Wijte: "Je wilt ook niet de echtelijke irritaties meenemen aan de bridgetafel."

Dat de bridgeclub gezelligheid niet schuwt, blijkt uit het feit dat de feestcommissie een mooie feestelijke avond met koud buffet heeft georganiseerd op 26 oktober. Er zal dan uiteraard met fanatisme en bovenal heel veel plezier gebridged worden.

Een avondje hersenkraken.
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 54 minuten geleden 5
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 3 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 21 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt gisteren
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni gisteren
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Digitale krant