Afbeelding
Foto: Gemeente Uitgeest

Drie onderscheidingen voor verdiensten in de Tweede Wereldoorlog

Algemeen

Burgemeester Wendy Verkleij van Uitgeest reikt vandaag in het gemeentehuis drie onderscheidingen postuum uit aan de heer A.J. Satoer. Het betreft het Mobilisatie-Oorlogskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede en het Insigne Demobilisatie Knil.

De onderscheidingen worden overhandigd aan de nabestaanden. "Dit betekent heel veel voor de familie, en in het bijzonder voor mijn moeder", aldus Olly Satoer (zoon van).

Anton Satoer, geboren op 3 februari 1916 in Tjikoleang, trad 2 januari 1942 in dienst van de Koninklijke Marine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij zwaargewond toen zijn fregat HMS De Kortenaer tijdens de slag in de Javazee midscheeps werd geraakt door een Japanse torpedo en zonk. Dat was op 27 februari 1942. Op 8 maart 1942 werd hij door het Japanse leger krijgsgevangen genomen en via een zogenoemd hellship getransporteerd naar Singapore. Van daaruit volgde krijgsgevangenschap in het kamp Hakodate 1B in het uiterste noorden van Japan waar het in de winter ijzig koud was. Hij moest vervolgens 3,5 jaar dwangarbeid ondergaan, eerst in de mijnen en later in de scheepsbouw. Na de oorlog vertrok de heer Satoer via Manilla weer terug naar het ouderlijk huis in de stad Bogor (het voormalige Buitenzorg). Op 1 februari 1953 trad hij met eervol ontslag uit dienst.

Anton Satoer, die in juni 1958 in Uitgeest kwam wonen, overleed op 3 juli 1973 aan de gevolgen van kanker. Hij liet zijn vrouw Gin Lie achter met tien kinderen.

Informatie onderscheidingen Het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) is in 1948 ingesteld door koningin Wilhelmina voor mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog tenminste 6 maanden in militaire dienst waren.

Het Ereteken Orde en Vrede, ingesteld door Koningin Wilhelmina op 12 december 1947 in een Koninklijk Besluit, is bedoeld voor militairen van de drie krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Zij moeten in Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 tenminste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest.

Het Insigne Demobilisatie Knil is ingesteld door de Commandant van het leger in Indonesië in 1950 en wordt toegekend als blijk voor erkenning voor wie op trouwe en waardige wijze het Vaderland hebben gediend in het Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger tijdens de Wereldoorlog 1940-1945.

Molen de Dog.
Bekijk eeuwenoude molens en gemalen in mei! 2 uur geleden
Afbeelding
Zwemseizoen in open water gestart 4 uur geleden
Gemeentehuis en milieudiensten gesloten op 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 21 uur geleden
Moederdag en het voorjaar kan beginnen bij Kwekerij Cristian Schilder. Foto: aangeleverd
Christian Schilder in Limmen: een bloeiend begin voor Moederdagcadeaus 23 uur geleden
Medisch afval?
Gewijzigde regeling vastgesteld voor tegemoetkoming medisch afval gisteren
Gemaal 1879.
Gemaal 1879 werkt komende zondag gisteren
Afbeelding
KEK toont stripwerk van Frits Smid: 'Een boek vol visuele verrassingen' 7 mei, 10:00
Kan iemand met dementie nog veilig met een auto de weg op?
Trefpunt Alzheimer: 'Dementie en verkeer" 6 mei, 10:00
Rianne Pluim.
"Neem de tijd, pak een kano en... geniet!" 5 mei, 16:00
Rietzanger.
Wandel mee en luister naar de rietzanger 5 mei, 15:30
Om zijn gedachten te verzetten, pakte Jan Brasser tot op hoge leeftijd vaak de fiets.
Jan Brasser, staalarbeider in het gewapend verzet 4 mei, 12:00
Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest.
4-5 Mei Comité Uitgeest houdt met fietstocht oorlogsverhalen levend 4 mei, 08:15
Digitale krant