Logo uitgeester.nl
Kermis Uitgeest is ook plezier voor de allerkleinste.
Kermis Uitgeest is ook plezier voor de allerkleinste. (Foto: Margreeth Anema)

Hooivorkdarten: populaire traditie tijdens kermis Uitgeest

UITGEEST - Terwijl het in het carrousel en bij de botsauto's nog stil is vloeit het bier bij 'T Portiertje al rijkelijk. De zondag wordt geopend met het bekende en al decennia oude spel Hooivorkdarten.

Door: Margreeth Anema


"Er zijn 30 teams ingeschreven", vertelt Ton van Zutphen die het al voor de twintigste keer organiseert samen met Mark Weber, Mark Vredenburg en Co Butter. Nick meldt zich bij de inschrijftafel, hij heeft nog geen naam voor zijn team. "Wat zullen we eens doen", vraagt Nick zich hardop af. Ton schrijft het op als naam van het team. "Mooie naam Nick", zegt hij. Het team 'Wat zullen we eens doen' bestaat naast Nick ook nog uit zijn vriendin Aniek, buurjongen Erik en Tim. Over die laatste wordt eerst beweerd dat ze hem vonden in de greppel maar later komt het hoge woord eruit: Tim is Hooivorkdartprofessional. "De wind is cruciaal, en de structuur en de droogte van het hooi zijn ook niet onbelangrijk", zo vertelt Tim. Als voorbereiding is het team gister al om 01.00 uur naar huis gegaan en niet om 05.00 uur, wat normaal het geval is.

Het toernooi barst los om exact 14.07 uur terwijl op het Klaasplein de eerste mensen een ondergrondje halen bij Klaas Vreetschuur. De frikadellen gaan als warme broodjes over de toonbank en dat is niet zo gek: Jos heeft zijn medewerkers gedrild in het maken van de perfecte frikadel. Veel mensen hebben dit proces gevolgd via social media. "Het was een hele kunst om dit over te brengen. Ik moest ook echt even streng zijn, normaal ben ik dat niet maar er staat veel op het spel", knipoogt Jos, die nu ziet dat zijn medewerkers hiervan de vruchten plukken. Inmiddels zijn er 500 frikadellen verkocht. Jos verwacht de 2000 aan te tikken deze kermis, dan is hij tevreden.

Ondertussen is het hooivorkdarten bij 'T Portiertje in volle gang. Dennis staat op het podium als stadionspeaker, hij praat het toernooi aan elkaar en voorziet elke match van vakkundig commentaar. Ton zit ernaast als éénkoppige jury en de DJ draait opzwepende muziek voor de fanatieke teams. Het team 'De kampioenen van vorig jaar' moeten hun titel verdedigen. De favorieten Stefan, Natas, Rick en Thijs betreden onder luid gejuich het veld. Ze maken hun schouders los en coach Dirk komt ze succes wensen. Wat een desillusie voor de regerend kampioen als blijkt dat ze hun dag niet hebben. Ze krijgen een plek in de verliezerspoule, het spel is hard. "het was te hoog gegrepen, ons geheime wapen Stefan had last van prestatiedruk en dan ook nog die journaliste in je nek, het was gewoon teveel", aldus een verklaring van Thijs, speler maar ook woordvoerder van het gedesillusioneerde team.

Ondertussen is het nog steeds rustig op de kermis. Agent Frans Pals vertelt dat het een tikkeltje te warm is. Volgens hem ligt iedereen ligt in zwembad de Zien. Deze gaat om 5 uur sluiten en dan komen er 1000 man deze kant op vertelt agent Pals. Het is tot nu toe buiten één incident om een hele rustige en gezellige kermis. Deze avond heeft hij dienst tot 22.00 uur en morgen ochtend om 07.00 uur staat hij er alweer.

In de burgemeester van Nienesstraat is het weer gezellig. Bijna alle buren zitten buiten. De tuin van Rina Vosse zit helemaal vol. "Broers, zussen, aanhang, aangewaaid, ik ben elk jaar weer volgeboekt", zegt de vrolijke Rina. Het is dan ook een triple A-locatie, perfect zicht op wat er langsloopt en wat er later op de avond komen gaat. Rina kookt niet, de gasten kunnen eten halen bij Klaas Vreetschuur, die Rina haar privé-kok noemt. Hoewel het heel gezellig is zijn haar nachtjes kort door de feesttent die voor haar deur staat. Rina staat voor de klas dus ze moet vroeg op en dan is het wel even doorbijten 's morgens, vertelt ze. "Maar bovenal is het altijd heel gezellig en met een paar watertjes tussendoor redt ik het wel", zegt ze nadat ze ook de verslaggeefster een drankje aanbiedt.

De uitslag van het hooivorkdarten is inmiddels bekend: 'Visapp' heeft gewonnen en 'Uitgerukt' is tweede geworden. De winnaar mag kiezen tussen twee bladen bier of twee dozen Flügel. Ze krijgen beide sowieso maar één van de prijzen moet weggegeven worden aan een ander team, die door de winnaar bepaald mag worden. Het blijft nog lang gezellig bij 'T Portiertje en de strijd lijkt alweer vergeten als de Woudrukkers hun rock 'n Loll nummers inzetten.

De kermis gaat nog door tot vandaag, woensdag 4 juli, lees het after-kermis verhaal volgende week in De Uitgeester.

Meer berichten