Foto: Vincent Bloothoofd
Foto: Vincent Bloothoofd

"Dit is een ondemocratisch besluit"

Politiek Uitgeest

Donderdagavond 8 december besloot de raad van gemeente Uitgeest, met 8 stemmen voor en 7 tegen, dat de Brede School toch op een deel van de ijsbaan gebouwd gaat worden. Oppositiepartijen PU, UVP en PvdA waren vooral erg teleurgesteld omdat volgens hen niet voldoende naar alternatieven is gekeken.

Door: Lucia Rodenburg

Voordat de beslissing werd genomen maakten meerdere burgers gebruik van hun spreekrecht, onder wie Herman van Sambeek, voorzitter van de IJsclub en Frank du Long, voorzitter van Werkgroep Acties Uitgeest. Zij stelden al de gang naar de bestuursrechter te gaan maken als voor het plan zou gestemd zou worden. De heer Dubelaar (PU) zei zich bedonderd te voelen, door "het doordrammen van deze onomkeerbare beslissing. Het is Uitgeest onwaardig. Wij krijgen een brok in de keel als coalitiepartijen zeggen dat het niet anders kan. Want het kan wèl anders."

600 leerlingen
Dubelaar vond dat het voorstel niet rijp was om er een beslissing over te kunnen nemen, temeer omdat twee dagen eerder pas een nieuwe leerlingenprognose bekend werd. Het Oude Dorp zal na 2020 niet met 500 leerlingen, maar met 600 leerlingen te maken krijgen. Wethouder Tromp stelde dat het oude raadsvoorstel van een school voor 500 leerlingen echter nog steeds staat. "Toen het nieuws ons te ore kwam, zijn we direct in beraad gegaan met stichting Tabijn, maar het voorstel blijft hetzelfde." In verband met de nieuwe prognose sloot Tromp niet uit dat er in De Koog ook een school blijft bestaan.

Tijdsdruk
Dubelaar: "Ik sta perplex. Nu zijn het al 600 leerlingen, wie biedt meer? Ik waarschuw nu alvast, dit wordt straks een school voor 600 leerlingen. Doordat we nu nieuwe informatie hebben, kunnen we geen beslissing nemen. De tijdsdruk die er nu opgelegd wordt, doet geen recht aan de zwaarte van het dossier. Dit moet niet plaatsvinden. Dit verdient een besluitvorming met een breed draagvlak." Mevrouw Krom (UVP) sloot zich hierbij aan. "Ik vind het stuitend hoe dit er doorheen geduwd wordt. Straks komt er een levensgrote school, geen jeu de boules meer en ook geen ijsbaan. Zo komt het af."

Paltrok
Ook de PvdA betreurde dat er te weinig naar alternatieve locaties is gekeken. De heer Brouwer (PvdA) pleitte voor de locatie van de Paltrok. "Daar mag tot 9 meter hoog gebouwd worden, dat is ruim twee lagen. Daar is dus ruimte genoeg. Bebouw de ijsbaan dus niet, maar kies voor de Paltrok." De heer Schouten (VVD) zag daar niets in. "Dat is te krap, en ook dan zal het park daar opgeofferd moeten worden. Dat wordt een te groot gebouw." Ook de heer Oud (D66) zag niets in een andere locatie. "Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar alternatieve locaties, maar die zijn niet haalbaar gebleken. Wij steunen dit voorstel."

Nieuwe plek voor ijsbaan
Op de beslissing werd ook een amendement ingediend door de coalitiepartijen, waarbij werd voorgesteld een nieuwe plek te zoeken voor de ijsbaan. Dit werd met 8 tegen 7 gesteund. De heer Weijers (Uitgeest Lokaal) wees erop dat veranderingen altijd weerstand oproepen. "Maar is het echt zo erg als de ijsbaan verhuist? Het gaat erom dat er een plek is om te schaatsen." De heer Rodenburg (CDA) voegde eraan toe: "Een deel van de ijsbaan is een mooie locatie voor een Brede School. Bovendien blijft het andere deel van de ijsbaan groen. Dat is toch een veel mooier gezicht dan een stuk grond dat vier maanden per jaar ondergelopen met water staat?" Voor een nieuwe ijsbaan wordt gedacht aan de locatie waar nu de Huttenweek gehouden wordt. Volgens de heer Van Sambeek is dit echter geen optie, vanwege de windvang van molens De Kat en De Dog. Rondom die molens mag niet hoger worden gebouwd dan 2 meter. Een ijsbaan zou dus wel kunnen, maar er zijn bijvoorbeeld ook een clubgebouw en lichtmasten nodig.

Protest
Toen de uiteindelijke beslissing viel, verliet de heer Van Son (PU), "na dit zeer ondemocratische besluit", uit protest de raadszaal. De heer Dubelaar stelde dat het aantoonbaar is dat het college juridisch niet goed handelt. "Dit is in strijd met de Groennota, met de Structuurvisie en met de motie dat er in de Koog tot 2030 een school behouden blijft. Ik waarschuw dat de gang naar de rechter, die een aantal partijen willen inzetten, het hele proces ernstig zal vertragen. Afstel in latere fase kost nog veel meer geld."

De volkstuinen langs de Geesterweg en De Kuil in Uitgeest.
Akkoord over verplaatsing volkstuinen De Kuil voor nieuwbouw Geesterheem 1 uur geleden 3
Fieneke en Joop de Beer.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar De Beer 2 uur geleden 11
Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 5 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 23 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 25 apr, 12:00
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 25 apr, 12:00
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 25 apr, 10:00
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 25 apr, 10:00
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Digitale krant