Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Aangeleverde foto

Over hoesten

Column Dirk Jan van Wijk

Eerder had ik het al over slaapgeluiden waar we ons voor kunnen schamen. Maar ook overdag kunnen onze luchtwegen geluiden produceren waar we ons voor kunnen schamen. Of geluiden waar we ons meestal niet voor schamen, maar misschien juist wel voor zouden moeten schamen. "Dat vraagt om nadere uitleg", hoor ik je denken.

Verslikken

Wanneer je je verslikt in bijvoorbeeld een stukje boterham krijg je een hoestreflex, waardoor je uit alle macht het onbedoeld ingeademde broodje uit je luchtpijn werkt. Doorgaans is deze reactie van je lichaam veel heftiger dan nodig. Je loopt rood aan en blijft nog een hele tijd nahoesten, in de veronderstelling dat er nog resten zijn achtergebleven. In werkelijkheid voel je echter de beschadiging die je hoestend hebt aangebracht aan je luchtpijp.

Vanwege de paniek waarmee het verslikken gepaard gaat, loopt je rood aan. Maar ook voel je je opgelaten naar de andere aanwezigen. Schamen is echter niet op z'n plaats. De hoestreflex was juist nuttig! Het doorhoesten echter niet.

Virussen

Anders is het met de vele verkoudheidsvirussen, die inmiddels in groten getale onze luchtwegen irriteren. Ook door die irritatie gaan we hoesten. Die hoest is echter voor onszelf nutteloos. Sterker nog: het is zelfs schadelijk voor onze luchtwegen en veroorzaakt steeds nieuwe irritatie en hoestprikkels. Net zoals je, wanneer je jeuk hebt, door krabben je huid beschadigt en daardoor nieuwe jeuk veroorzaakt.

Onze luchtwegen zijn ontzettend goed in het onschadelijk maken van virussen. Dat doen we eigenlijk binnen 1 of 2 dagen. Wanneer we langer hoesten, komt dat doordat we, al hoestend, onze luchtwegen blijven irriteren.

Verkoudheidsvirussen zijn je echter erg dankbaar voor dat hoesten. Daardoor besmet je anderen. Vooral als je je hand voor je mond houdt (zoals wij geleerd hebben dat het hoort)! en de ander daarna een hand geeft ter begroeting. Bijna alle verkoudheidsvirussen verspreiden zich via de handen. Een uitzondering is het griepvirus, dat wél via hoesten en niezen besmetting van een ander bewerkstelligt.

Eigenlijk zou je je dus moeten schamen voor hoesten, zonder dat je je verslikt hebt! Je kan er immers een ander door besmetten! Zeker als je ook nog je hand voor je mond houdt! Beter is het om in je elleboog te hoesten, want daarmee raak je anderen niet aan.

Voorkomen

"Maar hoe kan ik dat hoesten dan voorkomen?" vraag je jezelf wellicht af. Het is immers een reflex en meestal heb je al gehoest voor je het beseft.

Dat klopt wel en niet. Inderdaad is het een reflex, maar je kunt jezelf heel goed trainen om de hoestprikkel te bemerken voordat je gaat hoesten en deze dan bewust in te houden. Uit eigen ervaring weet ik dat bij de meeste verkoudheden maar ongeveer vijf hoestprikkels ontstaan. Door die alle vijf in te houden, kun je een heleboel hoesten door beschadigde luchtwegen voorkomen!

En bedenk in elk geval dat het gevoel dat er nog steeds iets in je luchtpijp zit, dat weggehoest moet worden, niet op werkelijkheid berust. In werkelijkheid voel je de beschadiging en maak je die door meer hoesten steeds erger.

Verder kun je besmetting voorkomen door het schudden van handen te vermijden als de r in de maand is. Beter is dan een begroetingshug of zoen.

En zorg natuurlijk voor een optimale weerstand door dagelijks vitamine D te slikken, gevarieerd te eten en in goede lichamelijke en geestelijke conditie te blijven.

Als iemand je dan vraagt: "Hoest? (Hoe is het?)", is het de bedoeling dat jij "goed" zegt en niet begint te hoesten!

Rianne Pluim.
"Neem de tijd, pak een kano en... geniet!" 6 uur geleden
Rietzanger.
Wandel mee en luister naar de rietzanger 7 uur geleden
Om zijn gedachten te verzetten, pakte Jan Brasser tot op hoge leeftijd vaak de fiets.
Jan Brasser, staalarbeider in het gewapend verzet 4 mei, 12:00
Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest.
4-5 Mei Comité Uitgeest houdt met fietstocht oorlogsverhalen levend 4 mei, 08:15
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 3 mei, 16:00
Vroeg op voor het mooiste licht.
Vroeg op en maak prachtige foto's in het Ilperveld 3 mei, 12:00
Nel van Meurs.
Expositie in het Koetshuijs 3 mei, 10:00
Op 4 mei mag de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.
Vlaggenprotocol 4 en 5 mei 2 mei, 16:00
V.l.n.r. voorzitter Veteranencomité Dannij van der Sluijs en veteranen Ricardo, Daan, Jos, Raoel en Leroy.
Veteranen hijsen 4 mei de vlag halfstok 2 mei, 10:00
Samen de regio ontdekken 1 mei, 15:10
Herdenkingsmonument bij de spoorlijn.
Programma herdenking oorlogsslachtoffers 1 mei, 12:00
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland (r.) feliciteert echtpaar Walsmit met hun 60-jarig huwelijk.
Diamanten huwelijksfeest in Uitgeest 1 mei, 09:00
Digitale krant