Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: aangeleverd

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over pilproblemen

Column Dirk Jan van Wijk

In 12 eerdere columns heb ik je laten lezen dat er voor veel pillen hele goede alternatieven voorhanden zijn. Pillen zijn wel gemakkelijk, maar geen vervanging voor een gezond leven en lijf. Sterker nog: ze kunnen gemakkelijk bijwerkingen geven. In deze laatste aflevering vertel ik je over andere pilproblemen.

Door huisarts Dirk Jan van Wijk.

In Nederland geven we met z'n allen 100 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Meer dan een kwart daarvan gaat naar de medisch-specialistische zorg. Verpleging en verzorging zijn een goede tweede (18,6%). Aan huisartszorg wordt (gelukkig!) minder uitgegeven dan aan kinderopvang (3,9 versus 4,0%).

Erg vrolijk werd ik ook van het onderzoek van Zorgwijzer en Vectis. Zij becijferden dat in de gemeente Uitgeest per inwoner de minste zorgkosten van heel Nederland werden gemaakt! Maar liefst 15% minder dan het landelijk gemiddelde. En voor geestelijke gezondheidszorg zelfs 25% minder!

Uitgeesters zouden dus eigenlijk minder zorgpremie moeten betalen!

Preferentiebeleid
Medicijnkosten maken een fors deel uit van de zorgkosten. De overheid heeft deze kosten met succes bestreden door het zogenaamde 'preferentiebeleid': de apotheker is verplicht om de goedkoopste variant van een geneesmiddel te verstrekken. Door dit beleid zijn de kosten van medicijnen in Nederland inmiddels de laagste van West-Europa.

Andere pil
Maar wat is de keerzijde van dit succes?

Mensen die hun medicijnen chronisch gebruiken krijgen regelmatig pillen van een ander merk verstrekt, omdat dat op dat moment de goedkoopste variant is. Dat geeft niet alleen verwarring, maar kan ook leiden tot een ander effect van het middel op de patiënt. De patiënt krijgt dan 'bijverschijnselen'. En omdat de dokter en apotheker er dan meer werk aan hebben, zijn de ziektekostenverzekeraars uiteindelijk duurder uit.

Niet leverbaar
Een groter en steeds groeiend probleem is dat geneesmiddelenproducenten geen medicijnen meer aan Nederland leveren, omdat ze elders meer geld krijgen voor hun pillen. Inmiddels zijn honderden geneesmiddelen (tijdelijk) niet leverbaar.

Zo heeft de macht en de willekeur van de geneesmiddelenindustrie een enorme invloed op onze medische zorg.

Gezond leven
Onze westerse geneeskunde is voor een belangrijk deel gestoeld op het verstrekken van medicijnen. Terwijl een groot deel van de ziektes die ermee besteden worden een gevolg zijn van onze ongezonde leefwijze. Ook ons eetpatroon wordt sterk beïnvloed door producenten met winstoogmerk. We eten niet wat goed voor ons is, maar wat het goedkoopst, het makkelijkst of het lekkerst is. En ons beweegpatroon is door de komst van televisie en computers tot een bedenkelijk minimum gedaald.

We gaan voor gemakkelijk in plaats van gezond.

Beter
Maar na dit stukje denk je voortaan: loop-top! (i.p.v. laptop) en telefietsie. En je loopt de drogist en apotheek voorbij naar de groenteboer. Want je gezondheid is je belangrijkste bezit!

Afbeelding
Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen Geesterweg t.b.v. bouwwerkzaamheden op Limmerkoog 8 uur geleden
Lancering deelauto.
Interessepeiling deelauto 9 uur geleden
Molen de Dog.
Bekijk eeuwenoude molens en gemalen in mei! 13 uur geleden 1
Afbeelding
Zwemseizoen in open water gestart 15 uur geleden
Gemeentehuis en milieudiensten gesloten op 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 7 mei, 16:00
Moederdag en het voorjaar kan beginnen bij Kwekerij Cristian Schilder. Foto: aangeleverd
Christian Schilder in Limmen: een bloeiend begin voor Moederdagcadeaus 7 mei, 14:04
Medisch afval?
Gewijzigde regeling vastgesteld voor tegemoetkoming medisch afval 7 mei, 12:30
Gemaal 1879.
Gemaal 1879 werkt komende zondag 7 mei, 12:00
Afbeelding
KEK toont stripwerk van Frits Smid: 'Een boek vol visuele verrassingen' 7 mei, 10:00
Kan iemand met dementie nog veilig met een auto de weg op?
Trefpunt Alzheimer: 'Dementie en verkeer" 6 mei, 10:00
Rianne Pluim.
"Neem de tijd, pak een kano en... geniet!" 5 mei, 16:00
Rietzanger.
Wandel mee en luister naar de rietzanger 5 mei, 15:30
Digitale krant