Masja Nijsen aan het werk
Masja Nijsen aan het werk (Foto: HB Coaching Uitgeest)
Bedrijf Belicht

HB Coaching Uitgeest: coaching voor hoogbegaafden en hun omgeving

  Zakelijk

Elon Musk (Tesla) en Mark Zuckerberg (Facebook) zijn succesvol en schatrijk, maar zij hebben nog iets gemeen: ze zijn allebei hoogbegaafd. Hoogbegaafden zijn vaak perfectionisten, hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, zijn hypergevoelig en zeer kritisch. Ook zijn zij veelal hoogsensitief, wat betekent dat ze een hoog inlevingsvermogen hebben en emoties van anderen snel oppikken. Masja Nijsen, coach voor hoogbegaafden en hun omgeving en docente Nederlands, weet hier alles van.

"Deze kinderen vinden vaak moeilijk aansluiting bij hun leeftijdgenoten, doordat ze andere interesses hebben. Ook kunnen ze zich vervelen in de les doordat ze de leerstof sneller begrijpen dan klasgenoten. Dit zie ik bij mijn leerlingen, maar ook bij mijn kinderen. Ik wilde deze kinderen graag helpen en toen heb ik een opleiding tot talentbegeleider gevolgd. Hoogbegaafdheid wordt regelmatig niet herkend door docenten, ouders en werkgevers, want die uit zich op vele manieren," vertelt Masja verder. "Sommige kinderen worden vervelend in de klas, andere verdwalen in hun droomwereld, maar ze hebben gemeen dat ze meestal onderpresteren omdat ze moeten leren op een manier die niet bij hen past. Als tiener gaan ze zich bijvoorbeeld onderscheiden in kleding of gedrag en bij volwassenen zie je dat ze in hun werkomgeving een probleem kunnen hebben met autoriteit of in de communicatie met collega's". Het verschil tussen hoogbegaafd en heel slim zijn is dat hoogbegaafden meer buiten de kaders denken, een probleem op een niet-gebruikelijke manier oplossen. Masja heeft hier haar werkwijze op aangepast. Bij de slimme onderpresteerders die zij coacht, is het veelal sneller duidelijk wat het probleem is.

Bij hoogbegaafden moet ze als het ware in hun hoofd kruipen, begrijpen welke denkstappen er gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is een hoogbegaafd meisje dat op de DMT-test (zoveel mogelijk woorden oplezen in drie minuten) slecht scoorde. Masja ging met haar oefenen en halverwege stokte het oplezen. Het meisje bleek daar af te dwalen in gedachten: ze kende een woord dat halverwege stond niet en ze wilde weten wat het woord betekende. Masja coacht (hoog)begaafde volwassenen en kinderen die tegen problemen aanlopen, individueel of in kleine groepjes. Ze heeft een eigen praktijk, maar coacht ook op school of op de werkvloer. U kunt Masja tevens inhuren voor presentaties over hoogbegaafdheid op scholen of in bedrijven. Op de pakketten 'huiswerkbegeleiding' en 'de overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs' geeft zij tot het einde van het schooljaar 25% korting.

Als u vragen heeft over het onderwerp, kunt u haar mailen of een afspraak maken voor een gratis intakegesprek. Houd ook de Facebookpagina van HB Coaching Uitgeest in de gaten, hierop post Masja herkenbare berichten en interessante artikelen over hoogbegaafdheid.

HB Coaching Uitgeest - Masja Nijsen-Kuijpers, Haverkamplaan 46 1911 LK Uitgeest, info@hbcoachinguitgeest.nl
www.hbcoachinguitgeest.nl

Meer berichten