Afbeelding
Foto: Aangeleverd

B1-jongens MHCU blinken uit in gezelligheid

Sport Uitgeest

Uniek in Noord-Holland, zo voelen ze het zelf. Niet dat de jongens B1 van Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) elke week de pannen van het dak spelen en kampioenschappen aaneenrijgen.

Integendeel, ze spelen hun wedstrijden op een laag niveau. Maar een leuk en gezellig team dat ze hebben… Daar kan niemand tegenop. Vrijdagavond na de training. De meeste teams hebben het hockeycomplex aan de Niesvenstraat al verlaten. Maar niet de mannen van B1. Ze gaan eerst met z'n allen het clubhuis in voor de nazit. Colaatje in de hand, een schaal bittergarnituur gaat rond. Elke vrijdag, vaste prik.

De spelers kennen de nadelen van het spelen bij een kleine club maar al te goed. In een dorp gaan jongens eerder voetballen dan hockeyen. De aanwas is dus dunnetjes. En wie hogerop wil, wordt er door de grote clubs in de omgeving wel uitgepikt. "Castricum A1 speelt topklasse en bestaat voor de helft uit Uitgeesters", weet Lars Oudegeest (15).

Ook Lars kan zo bij Castricum of Overbos terecht. Maar no way, hij blijft zijn cluppie, maar vooral zijn team trouw. Net als Laurens Dupon (14). Hij fietst met liefde elke keer vanuit Krommenie naar de trainingen en wedstrijden in Uitgeest. "Ik had natuurlijk naar de Kraaien in Zaandam gekund. Of mijn buurman zou me zo meenemen naar zijn team in Alkmaar. Maar dat doe ik echt niet. Bij MHCU in Uitgeest is de sfeer gewoon hartstikke goed."

Gewend
Het is wel een komen en gaan van teamgenoten, daar zijn de beide centrale verdedigers wel aan gewend. Lars: "We hebben steeds net genoeg spelers voor een wedstrijd. Soms zonder wissel." Een van de jongens, Per van der Kolk, traint alleen maar twee keer in de week. "Hij werkt bij een bakker, dus hij kan bijna nooit op zaterdag een wedstrijd spelen", grinnikt Lars.

Zeker, er wordt heel wat gedaan om de ploeg bijeen te houden, beamen Lars en Laurens. "Er is een tweede coach aangesteld. En de training van donderdag is naar vrijdag verzet. Op donderdag zit je de volgende dag met school en moet iedereen meteen weer naar huis. Nu kunnen we samen in de kantine blijven zitten. Ja, het is zo best een vriendenteam geworden."

De mannen hopen na het seizoen ook met z'n allen op hockeykamp te gaan. "We zijn vorig jaar naar Zaandam geweest, met een overnachting. Maar nu misschien naar Limburg, is ook goed voor onze talen", lacht Laurens.

Meedoen
Wat zou het fijn zijn als er nog een paar jongens bij zouden komen. Zeker komend seizoen, als de hele ploeg naar de A's over moet. Daan Loose (14) speelt al regelmatig mee, maar hij is zelf nog maar een C-speler. Laurens: "Je hoeft echt niet goed te kunnen hockeyen om bij ons te spelen. Wij coachen ook en slepen de nieuwe jongens er wel doorheen. Vrees voor een wekelijkse afdroogpartij is dan ook niet nodig. "Bij hockey worden de ploegen op sterkte ingedeeld. We kunnen zo aardig meedoen."

Plannen om het spelen voor het team aantrekkelijk te maken zijn er genoeg. Teambuilding, een keer paintballen of lasergamen, samen jongere teams coachen, misschien nog eens een leuke feestavond. Want één groot voordeel heeft het jongens B1-team wel: bij MHCU spelen talloze leuke meiden. Met een blos op de wangen en ineens wat minder spraakzaam: "Eeeuuuh, we hebben niet veel contact met de andere teams."

Kennismaken met de hockeysport en MHCU in Uitgeest? Kom dan vrijblijvend vier proeftrainingen volgen: www.mhcu.nl/aanmelden.