Logo uitgeester.nl
Foto: aangeleverd
Jan Baaij

Thuisbij - het dagboek van Jan (9 mei 2018)

  Column

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Zij heeft in haar werkzame leven vrijwilligerswerk gedaan in de voetbalkantine van USVU."

Woensdag 25 april 2018
Ik stond vandaag op met de wetenschap dat het woensdag was en dat ik dus naar Thuisbij zou gaan. Mandy was de zuster van dienst die mij wakker waste. Ik was zo vroeg wakker dat ik ruimschoots heb zitten wachten tot ik naar de wachtpost bij de voordeur kon gaan om op chauffeuse José verder te wachten. Onder de wachtenden bij de stamtafel was een nieuwe mevrouw. Met haar onlangs overleden man heb ik menige requiem gespeeld. Het gekke is toch wel, dat ik aan hem meer kennis had dan aan haar. Als zij vaste gast bij Thuisbij wordt kunnen we dat inhalen. Zij heeft in haar werkzame leven vrijwilligerswerk gedaan in de voetbalkantine van USVU. Dat is nog te merken. Ze wist nog mee te praten over de stervoetballer van Liverpool die gisteravond de show stal met zijn spel en met zijn goals tegen zijn tegen AS Roma. Mijn lieve hemel, wat speelde die man de sterren van de voetbalhemel.

Tijdens de maaltijd zat ik heerlijk rustig naast de meer dan 90-jarige Winnie. Ik mag graag enkele wijze woorden met haar wisselen. Een van haar rustgevende eigenschappen is, dat zij erg goed luisteren kan. Daardoor vraagt zij geen aandacht, maar krijgt zij die wel desgevraagd moeiteloos van de gasten aan de tafel. Een van vaste onderwerpen aan tafel is het opstellen van de menulijst voor de komende week. Ik heb voor die week de heerlijke bami van het huis gevraagd. Normaal stellen we die op op vrijdag, maar de komende vrijdag is het Koningsdag. Dan schijnt iedereen van Thuisbij ergens op de rommelmarkt in Uitgeest te zitten met zijn/haar oude rommel om te proberen aan wat extra bijverdiensten te genereren. Of te proberen wat oude rotzooi kwijt te raken. Dus die vrijdag zijn 'we' dicht.

De afdeling planning van Thuisbij heeft plannen gemaakt om hier en daar in huis wat muren af te breken en weer op te bouwen. Het wordt dan ook tijd dat de zomer doorbreekt, want tijdens de bouwperiode ontstaan er ruime gaten in de muren en dat leidt tot extra veel kou waar geen stoken tegen te doen is. Het zal mij benieuwen of de leiding van Thuisbij tijdens deze periode minstens twee extra dekens per persoon ter beschikking gaat stellen om ons tegen de nieuwe ijstijd te beschermen.

We krijgen ook per persoon een circulaire over een schoolreisje met Thuisbij. We gaan met de stoomboot van Jan Sander vanaf de kade in Akersloot naar de Zaanse Schans. Voor drank en voeding en vrije tijd onderweg is gezorgd. Dat moet een gezellig reisje worden. Waarvoor nu alvast dank. Met andere woorden we hebben het goed, op de boot en aan de wal.

Lees alle dagboekverslagen op uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan of via de website van de Uitgeester

Meer berichten