Rob van der Ende komt plaatjes ruilen bij Coby de Wijs.
Rob van der Ende komt plaatjes ruilen bij Coby de Wijs. Foto: Anita Webbe

Plaatjesactie Historisch Album van Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - Wie had dat gedacht... het Historisch Album van Uitgeest, met daaraan gekoppeld de plaatjesactie van JUMBO Uitgeest, is een enorm succes, juist onder de oudere Uitgeesters. Er is niet alleen een Facebookpagina gemaakt in de vorm van een ‘stickerbank’ voor vraag en aanbod. ook is het inmiddels een volwaardige missie van Coby de Wijs (68) geworden om iedereen te voorzien van missende plaatjes.

Aan Bollenhof 11 in Uitgeest is het een komen en gaan van bezoekers. Inmiddels weten veel Uitgeesters Coby te vinden als het gaat om het zoeken naar dat ene missende plaatje in hun boek. “Men wil graag hun boek compleet hebben voordat de actie voorbij is. De historische boeken gaan zelfs de grens over naar geëmigreerde Uitgeesters! De mond-tot-mondreclame in het dorp doet het goed. Ook vanuit de Kleis en Waldijk komen mensen naar mij toe. Sommigen komen 1 plaatje halen en komen 300 dubbele plaatjes brengen,” lacht Coby. “Een ander neemt het plaatjesboek mee en mist er nog zo’n 100. Ik probeer iedereen te helpen. Er zijn hier al zo’n 200 mensen over de vloer geweest, vaak met een leuk praatje of een heel verhaal over vroeger. Zo had ik hier ook Frits Zonneveld op bezoek. Hij vertelde dat hij ook in het boek voorkomt, als plaatje 141. Het onderschrift bij de foto vertelt dat hij bezig was een kinderskeletje schoon te maken...bijzonder, toch?”  

Dagtaak
Coby spaart niet voor zichzelf. “Ik woon nog niet zo lang in Uitgeest. Voor mijn schoonzoon begon ik met plaatjes sparen. Toen dat boek klaar was had ik plaatjes over en begon via de Facebookpagina anderen te helpen. Voordat ik het wist had ik er een dagtaak aan. Inmiddels is het een ‘verslaving’. Vanaf 08.00 uur krijg ik al de eerste berichtjes binnen en dat gaat door tot ongeveer middernacht. Als hier het licht aan gaat, is mijn kantoor open zal ik maar zeggen!” Ik vind het leuk als ik de mensen blij de deur uit zie gaan. Daar doe ik het voor.
De JUMBO heeft inmiddels de plaatjesactie beëindigd. Er zijn daar geen stickerplaatjes meer verkrijgbaar, wel nog enkele boeken. “Oei, dan zal ik wel in een diep gat vallen,” aldus Coby. “Maar ik heb nog veel plaatjes dus ik kan nog wel zo’n twee weken voort!”

Dus: mocht u nog plaatjes missen of over hebben, stuur vooraf even een pb naar Coby de Wijs via de Facebookpagina ‘Uitgeest plaatjes ruilen’. Mensen zonder Facebook mogen ook even langskomen op Bollenhof 11. Hopelijk lukt het iedereen om het historisch plaatjesalbum compleet te maken!

Historisch album van Uitgeest
Het plaatjesalbum toont in zestien hoofdstukken in grote lijnen de geschiedenis van ons dorp. Wie woonden hier, hoe leefden de mensen in Uitgeest? Hoe veranderde het dorp in de loop der tijd? De geschiedenis van het dorp wordt met afbeeldingen zichtbaar gemaakt. Voor sommigen zijn deze historische plaatjes een eerste kennismaking met de geschiedenis van Uitgeest, voor anderen zal het een feest van herkenning zijn. De meeste foto’s zijn afkomstig van de beeldbank van Oud Uitgeest.

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 2 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 5 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 5 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 7 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 7 uur geleden
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' gisteren
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant