Gio, Isa en Nick moeten even in de flow komen.
Gio, Isa en Nick moeten even in de flow komen. Foto: aangeleverd

Eindelijk weer naar school: volle klassen in Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - Op maandag 10 januari was het dan zover: na een kerstvakantie van drie weken gingen de scholen weer open. Waar de ene leerling een gat in de lucht sprong, vond de andere leerling het toch wel jammer dat de verlengde vakantie voorbij was. Unaniem zijn Isa, Nick en Gio uit groep 6 van Kindcentrum Kornak het erover eens dat ze wel weer even ‘in de flow’ moeten komen. 

Op dinsdag 14 december maakte het kabinet bekend dat de scholen een week eerder dan het officiële begin van de kerstvakantie hun deuren moesten sluiten. Als er problemen waren met het verzorgen van noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen mochten de scholen op maandag nog open, maar dat was niet nodig bij Kindcentrum Kornak. “We waren er al best handig in geworden door de vorige lockdown,” aldus adjunct-directrice Lydia van Amersfoort. Het kerstdiner werd een week vervroegd en gewijzigd in een kerstontbijt en vrijdag 17 december was tot nader order van het kabinet de laatste schooldag van de leerlingen van Kindcentrum Kornak.

Gemengde gevoelens
Zowel Isa als Gio en Nick hoorden van hun ouders dat ze een extra week vakantie zouden hebben. Ze hadden gemengde gevoelens: “Ik vond het wel jammer maar aan de andere kant is een extra week vakantie wel lekker,” zo vertelt Isa. Gio zat voor de schoolsluiting al een week in quarantaine dus hij is al met al een maand niet naar school geweest. Nick bekeek alles positief: “Yes! Heerlijk een week langer vakantie, dan kan ik lekker mijn eigen ding doen.”

Toch was het een andere vakantie dan anders want alles was dicht. “Een quarantainevakantie,” noemt Nick het. Gio en Nick gingen samen schaatsen en vissen. Isa’s nichtje kwam logeren waarmee ze samen gezellig croissantjes maakte en omdat zij niet zoveel te doen hadden werd er fanatiek gepuzzeld. Ze maakten er het beste van. Isa veert op bij het verhaal dat ze tijdens oud & nieuw carbid ging schieten, het hoogtepunt van haar vakantie. 

Mondkapjes en testen
Op 3 januari maakte het kabinet bekend dat de scholen op 10 januari gewoon open mochten met speciale maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje op de gang vanaf groep 6. “Ik vond het best spannend om een mondkapje te dragen want ik wist niet hoe het voelde. Het was wel een beetje benauwd maar nu ben ik eraan gewend,” vertelt Isa. Gio vindt een mondkapje soms wel prettig, vooral als het buiten koud is want dan blijft zijn gezicht lekker warm. De leerlingen krijgen twee zelftesten per week mee naar huis met het advies om zichzelf op woensdag en zondag te testen. Ook dit vinden de leerlingen best spannend: “Het kriebelt en je krijgt traanogen,” aldus een van de leerlingen die al eens getest is.

Uitslapen versus vroeg opstaan
De leerlingen zijn heel blij dat ze weer naar school mogen, vooral omdat ze hun vrienden en vriendinnen weer zien. Het enige dat een beetje tegenviel was het vroege opstaan: “Ik was vannacht al ieder uur wakker en moet echt weer even in de flow komen,” aldus Nick. Gio en Isa vonden het ook niet fijn om vroeg wakker gemaakt te worden. “In de vakantie sliep ik tot 9 uur en nu moest ik ineens om half 8 mijn bed uit,” vertelt Gio.

Na een ochtendje school zijn de leerlingen weer snel gewend, al gaat alles toch even anders dan normaal op deze eerste schooldag. “Normaal hebben we bijvoorbeeld Engels in een ander lokaal, maar nu in onze eigen klas,” vertelt Isa. En tot grote hilariteit van haar leerlingen moest zelfs juf Kristien er nog inkomen: “Het grappigste was dat er nog 2021 op het digibord stond.”