Auke Boon.
Auke Boon. Foto: aangeleverd

Nostalgische Kalender: Lekker mijmeren over de ‘goeie ouwe tijd’ in Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - De redactie van De Uitgeester is Auke Boon dankbaar voor het beschikbaar stellen van de prachtige nostalgische foto’s op de onlangs gerealiseerde verjaardagskalender, die binnenkort exclusief en gratis voor ‘Vrienden van De Uitgeester’ verkrijgbaar is. Auke Boon kent u misschien van de Facebookpagina ‘Nostalgisch Uitgeest’, maar wie is hij?

Auke Boon (1959) is geboren en getogen in Uitgeest. Tot 1968 woonde hij in de Wilhelminastraat op nummer 11. Het huis werd een jaar daarna gesloopt, waarna het gezin op de Hogeweg ging wonen. 

Op 21-jarige leeftijd verhuisde Auke naar Nijmegen, waar hij enige tijd F & B (food & beverage) manager was van een groot hotel. Daarna is hij een klein partycentrum begonnen, dat uitgroeide tot een grote onderneming. Daarnaast beheerde hij meerdere restaurants.
“In 2012 zijn mijn man (Frank Kalter) en ik naar Jomtien in Thailand verhuisd. We hebben geen kinderen en verkeren inmiddels in de omstandigheid dat we de rest van ons leven niet meer hoeven te werken.”

Jeugdsentiment
Hoewel Auke gepensioneerd is heeft hij het erg druk, onder andere met nieuwsitems over Thailand schrijven en zijn radiostation, waar iedere maand duizenden mensen over de hele wereld graag naar luisteren.
“Geschiedenis heeft altijd mijn interesse gehad en uiteraard blijf ik graag op de hoogte van het wel en wee in Uitgeest, al worden de lijntjes dunner doordat ik al zo lang weg ben uit het dorp. Misschien is het een hang naar het verleden, toen Uitgeest nog landelijk en boomrijk was. Ik heb de ‘goeie ouwe tijd’ op het water doorgebracht, voornamelijk op de Binnenmeer en de bijmeren. Wat ik het meest jammer vind, is dat het hart uit het dorp is gehaald. De kermis, met name het ‘deunen’ op de eerste dag, was na mijn vertrek jarenlang de reden om naar Uitgeest af te reizen, dat stukje jeugdsentiment mis ik wel.

Uitgeesters moeten het dorp koesteren. Ik besef dat de tijd niet stilstaat, maar een beetje beheerst omgaan met het dorpsgezicht vind ik wel belangrijk. Uitgeest zou weer een hart moeten krijgen als er kleinschalige evenementen worden gehouden, zoals de verdwenen ‘muziektent van Baltus’ op de Middelweg te zetten. De Middelweg is zeer rustig geworden, daar zou best iets georganiseerd kunnen worden. Wellicht zal de gemeente Uitgeest het gebrek aan financiële middelen noemen, maar er leiden meer wegen naar Rome.”

Nostalgisch Uitgeest
Ooit was Auke, samen met Ed Koedijk, jarenlang medebeheerder van de Facebookpagina ‘Je bent Uitgeester als’. “Op een bepaald moment merk je dat de pagina langzaam een verandering ondergaat: veel vogeltjes, zonsondergangen en andere leuke natuurfoto’s, echter zonder dat deze een directe band met Uitgeest vertonen… De zonsondergang van Nieuwerkerk aan de Amstel is waarschijnlijk net zo mooi.”
Tegenwoordig is Auke, samen met Dickie van den Berg-Van der Schaaf en Gerbrand Castricum beheerder van de Facebookpagina ‘Nostalgisch Uitgeest’, ieder met hun eigen input. Dickie met haar enorme hoeveelheid eigen foto’s, Gerbrand uit de tijd dat hij nog de ‘persfotograaf van Uitgeest’ was en Auke met zijn ansichtkaarten.
“Sinds mijn 18e jaar spaar ik al ansichtkaarten. Sommige dateren van voor 1900. Wijlen mijn oud-buurman Cor Vonk werd mijn mentor met wie ik de ruilbeurzen in heel Noord-Holland bezocht. Ik weet niet hoe veel foto’s ik bezit, ik heb ze nooit geteld. Wanneer ik tijd heb, scan ik zo nu en dan wat in. Ik word wel eens benaderd of ik een bepaalde foto voor iemand heb. Dan duik ik even het archief in. Ik vind het leuk om te lezen dat leden van ‘Nostalgisch Uitgeest’ er vaak zo mijmerend en positief op reageren met ‘Ah…Weet je nog?’ Hopelijk geniet men op dezelfde manier van deze Nostalgische Kalender en brengt deze een stukje Uitgeester erfgoed/weemoed in huis!”

Nostalgische kalender van Uitgeest
Deze prachtige verjaardagskalender is exclusief verkrijgbaar bij De Uitgeester. Door het bestellen van de kalender wordt u direct ‘Vriend van De Uitgeester’ en steunt u deze lokale krant die al ruim 123 jaar bestaat. Lees meer op onze website www.uitgeester.nl

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 16 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 19 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 19 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 21 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 21 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant