Antoon Bijman.
Antoon Bijman. Foto: Anita Webbe

“Samen een kopje koffie drinken doet al wonderen!”

Algemeen

UITGEEST - Antoon Bijman (72) is nog altijd een druk baasje. Sinds hij gestopt is met zijn bedrijf in de agrarische sector is hij, naast allerlei andere activiteiten, als ‘maatje’ aangesloten bij Stichting de Zonnebloem in Uitgeest Video.

“Nadat ik gestopt was met mijn bedrijf vroeg mijn vrouw Ineke (bestuurslid activiteiten) of ik ook eens met een zonnebloem-uitje mee wilde en of ik ‘maatje’ wilde zijn voor een lid van de Zonnebloem, ook wel ‘gast’ genoemd. Inmiddels doe ik dit al 7 jaar.”

Alle ‘gasten’ zijn alleenstaand of beperkt in hun mogelijkheden. De Zonnebloemboot uit de regio maakt, speciaal voor de rolstoelgasten, eens per jaar een boottocht vanuit Beverwijk richting de Zaan en Amsterdam, maar door corona al een jaar niet meer.
“We geven er invulling aan op een andere manier. Niet voor een boodschap of klusje (al doe ik dat soms wel) maar gewoon voor een praatje of een dagje uit. Dit doe ik ongeveer eens per drie weken. Sociaal contact, daar gaat het om, ook onderling tussen de gasten. Soms brengen we een kleinigheidje zoals cakejes tijdens NLdoet, of krijgen ze een plantje zoals op Plantjesdag in september. Ik kan me goed voorstellen dat je een beetje aandacht en een luisterend oor prettig vindt wanneer je alleen bent. Er zijn gasten die uit zichzelf graag praten. Soms is de gast wat gesloten maar gaandeweg ontdekken we raakvlakken wat ineens tot mooie gesprekken leidt. Over de oorlog bijvoorbeeld, maar ook over het werk dat men vroeger handmatig onder erbarmelijke omstandigheden moest verrichten. Dan vertel ik over hoe men dat nu mechanisch doet. Zo leren we weer van elkaar en ook ik vind het een mooie toevoeging aan het leven.”

Met behulp van een speciaal ontwikkeld memoriespel worden soms onderwerpen aangeboord die best diepgaand kunnen zijn of gevoelig liggen. “Wanneer de gast merkt dat je interesse toont, komen de verhalen vaak op gang en worden herinneringen opgehaald. Of het nu een uitje is of dat je alleen even op de koffie komt, ze zijn dankbaar dat ze even uit hun isolement worden gehaald en dat zij hun ei kwijt kunnen. Bij voorbaat zien ze een dagje weg met de bus als een belasting, maar na afloop is het steevast: “Wanneer gaan we weer?”

Alle beetjes helpen!
Momenteel zijn er meer ‘gasten’ dan ‘maatjes’. De ene vrijwilliger doet meer dan de ander maar de Zonnebloem is blij met alle hulp. Wil jij ook ‘maatje’ zijn bij de Zonnebloem, dan ben je van harte welkom. Meer info op: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl

Mensen maken Uitgeest
Antoon vertelt zijn verhaal ook in een van de 12 minidocumentaires van ‘Mensen maken Uitgeest’ die dit jaar in het kader van het Nationaal jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen het Vrijwilligers Informatiepunt Uitgeest en OSU/RTV.


Getekend door Sila en Amirali.
Kindcentrum Cornelis tegen voedselverspilling 2 uur geleden
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 20 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 23 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 23 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten gisteren
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart gisteren 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
Digitale krant