Facta Uitgeest overvallen door coronavirus | Uitgeester
<p>GGD noemt Facta &lsquo;een soldaat in de strijd tegen het coronavirus&#39;.</p>

GGD noemt Facta ‘een soldaat in de strijd tegen het coronavirus'.

(Foto: Anita Webbe)

Facta Uitgeest overvallen door coronavirus

UITGEEST - Ondanks het strikt naleven van de maatregelen van het RIVM kampte een van de grootste bedrijven in Uitgeest vorige week met een corona-uitbraak. Bijna 20% van het personeel van Facta zat thuis.

“Aangezien wij een productielocatie zijn werken er veel mensen op de vloer. Iedereen hield netjes afstand maar toch heeft het virus ons personeel getroffen en breidde het zich als een olievlek uit”, aldus regiodirecteur Jeffrey Schoordijk.

"Voor zover we iets kunnen aanwijzen als oorzaak, is dat er ergens een bron moet zijn geweest die veel kantoorcollega’s in korte tijd heeft besmet. Daarbij waren er slechts milde of zelfs geen klachten, waardoor er vertraagd is getest. Daarbovenop kwamen de lange wachttijden voor testmogelijkheden en daarna het lange wachten op uitslagen", zo vult algemeen directeur Jeffrey Schotvanger aan.

Sneeuwbaleffect
Het feit dat er veel collega’s positief getest werden zorgde voor veel onrust bij het overige personeel. “Iedere dag kwam er wel iemand bij”, aldus een van de medewerkers. Veel personeelsleden werden positief getest terwijl ze geen symptomen hadden, ook buitendienstmedewerkers liepen het virus op en de kantoormedewerkers werden één voor één ziek. Er was geen houden meer aan.

De oorzaak van de corona-uitbraak is moeilijk te achterhalen, daarvoor is er nog te weinig bekend over hoe het virus zich verspreidt. Er zijn vermoedens dat het aircosysteem de verspreiding van het virus een handje heeft geholpen. Het bedrijf beschikt over een ventilatiesysteem maar iedere aparte ruimte heeft ook een eigen aircosysteem dat kan worden gebruikt om de ruimtes te verwarmen. Zo kon het mogelijk toch gebeuren dat de medewerkers ondanks het volgen van de maatregelen van het RIVM besmet werden.

Regie overnemen
Regiodirecteur Jeffrey Schoordijk: “Wij hebben alles in het werk gesteld om de regie over de situatie terug te krijgen. Op vrijdagmiddag 16 oktober sloten wij het bedrijf en zijn nagenoeg alle medewerkers naar een testlocatie in Amsterdam geweest. De gezondheid van onze medewerkers gaat natuurlijk voor alles. De dag erna heeft schoonmaakbedrijf Hans Weeren met behulp van uv-lampen het hele bedrijf gedesinfecteerd.” Maandag keerde alleen het negatief geteste personeel zonder klachten terug in een veilige werkomgeving.

Maar dat was nog niet alles: Facta heeft inmiddels ook eigen testen aangekocht. Volgende week wordt al het personeel nogmaals preventief getest. Iedereen zonder klachten wordt in een daarvoor ingerichte ruimte bij Facta getest. Collega’s met (milde) klachten doen de GGD-test. De directie van Facta werd door de GGD gecomplimenteerd met de aanpak, zij zien Facta als een inspirator voor andere bedrijven die worden overvallen door een corona-uitbraak. De GGD noemt Facta ‘een soldaat in de strijd tegen het coronavirus en we hopen dat andere bedrijven die ook worden overvallen door het coronavirus hetzelfde acteren als Facta’.

Ondertussen is veruit het merendeel van de medewerkers weer aan het werk.

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten