Foto: aangeleverd

Wat komt er allemaal kijken bij het aanvragen van een hypotheek?

Het afsluiten van een hypotheek is geen dagelijkse bezigheid, veel routine zal je er dus nooit in krijgen. Het is daarom belangrijk om je goed in deze materie te verdiepen, alvorens je een besluit neemt en tot afsluiten overgaat. Je gaat immers een financiële verplichting aan voor een langere termijn. Het is belangrijk om goed na te denken over het type hypotheek dat bij je past. Dit doe je door de verschillende hypotheekvormen met elkaar te vergelijken en af te wegen welke optie in jouw situatie het verstandigste is.

Hoeveel kun je lenen
Voordat jij je gaat oriënteren op de huizenmarkt, is het goed om eerst te weten hoeveel geld je kunt lenen. Dit is van een aantal zaken afhankelijk. De hoogte van je inkomen is bepalend, maar ook dat van je eventuele partner kun je voor een groot deel meetellen. Besef wel dat als jullie in de toekomst uit elkaar zouden gaan, je alsnog de volledige maandlasten zelf zou moeten kunnen dragen om in de woning te kunnen blijven wonen. Hypotheekverstrekkers lenen bovendien vaak minder gemakkelijk geld uit als je een zelfstandig ondernemer bent met een fluctuerend inkomen. Laat je in dat geval informeren waar je het beste terecht komt.

Het type hypotheek kiezen
Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar. Je zult zelf een keuze moeten maken welke voor jou het beste is. De meest gangbare vormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij deze twee hypotheekvormen betaal je elke maand een deel aflossing en een deel rente. Bij de annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten gedurende de gehele looptijd gelijk, terwijl bij de lineaire hypotheek de maandlasten in het begin hoog zijn en daarna steeds iets dalen. Ook bestaat de zogenoemde aflossingsvrije hypotheek. Bij die optie betaal je alleen elke maand de rente over het geleende bedrag en los je, zoals de naam al doet vermoeden, niets af. Je zult dan zelf een voorziening moeten treffen waardoor je aan het eind van de looptijd over het bedrag beschikt dat je hebt geleend, zodat je het ineens terug kunt betalen en daarmee aflossingsblij bent.

Tijdspad
Gemiddeld duurt het zes tot acht weken voordat de hypotheekaanvraag rond is. Je vraagt eerst via je adviseur de benodigde papieren aan op basis van de door jou gemaakte keuze voor een hypotheekvorm. Daarna ontvang je de offerte. Die teken je, dan is alles geregeld.

(Dit is een betaald artikel)

Meer berichten