Afbeelding
Foto: aangeleverd

Wat komt er allemaal kijken bij het aanvragen van een hypotheek?

Algemeen

Het afsluiten van een hypotheek is geen dagelijkse bezigheid, veel routine zal je er dus nooit in krijgen. Het is daarom belangrijk om je goed in deze materie te verdiepen, alvorens je een besluit neemt en tot afsluiten overgaat. Je gaat immers een financiële verplichting aan voor een langere termijn. Het is belangrijk om goed na te denken over het type hypotheek dat bij je past. Dit doe je door de verschillende hypotheekvormen met elkaar te vergelijken en af te wegen welke optie in jouw situatie het verstandigste is.

Hoeveel kun je lenen
Voordat jij je gaat oriënteren op de huizenmarkt, is het goed om eerst te weten hoeveel geld je kunt lenen. Dit is van een aantal zaken afhankelijk. De hoogte van je inkomen is bepalend, maar ook dat van je eventuele partner kun je voor een groot deel meetellen. Besef wel dat als jullie in de toekomst uit elkaar zouden gaan, je alsnog de volledige maandlasten zelf zou moeten kunnen dragen om in de woning te kunnen blijven wonen. Hypotheekverstrekkers lenen bovendien vaak minder gemakkelijk geld uit als je een zelfstandig ondernemer bent met een fluctuerend inkomen. Laat je in dat geval informeren waar je het beste terecht komt.

Het type hypotheek kiezen
Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar. Je zult zelf een keuze moeten maken welke voor jou het beste is. De meest gangbare vormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij deze twee hypotheekvormen betaal je elke maand een deel aflossing en een deel rente. Bij de annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten gedurende de gehele looptijd gelijk, terwijl bij de lineaire hypotheek de maandlasten in het begin hoog zijn en daarna steeds iets dalen. Ook bestaat de zogenoemde aflossingsvrije hypotheek. Bij die optie betaal je alleen elke maand de rente over het geleende bedrag en los je, zoals de naam al doet vermoeden, niets af. Je zult dan zelf een voorziening moeten treffen waardoor je aan het eind van de looptijd over het bedrag beschikt dat je hebt geleend, zodat je het ineens terug kunt betalen en daarmee aflossingsblij bent.

Tijdspad
Gemiddeld duurt het zes tot acht weken voordat de hypotheekaanvraag rond is. Je vraagt eerst via je adviseur de benodigde papieren aan op basis van de door jou gemaakte keuze voor een hypotheekvorm. Daarna ontvang je de offerte. Die teken je, dan is alles geregeld.

(Dit is een betaald artikel)

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 15 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 18 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 18 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 20 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 20 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant