Foto: Pixabay

Kledingbank Beverwijk draait op volle toeren: “Sinds crisis is de vraag gestegen”

BEVERWIJK - Als gevolg van de coronacrisis is het aantal klanten van kledingbank IJmond in Beverwijk toegenomen, maar ook de maatregelen zijn aangescherpt. Zo moet elke klant verplicht een mondkapje dragen. 

De afgelopen periode zag voorzitter Charles de Boer het klantenbestand stijgen. “Op woensdag 23 september kwamen er 96 personen uit 37 gezinnen, waarvan tien nieuwe mensen en twee nieuwe gezinnen”, concludeert hij. “Het aantal klanten groeit, we krijgen ook steeds vaker mensen die via de voedselbank naar ons worden doorverwezen.”

De Boer vertelt hoe ze zeven jaar geleden de kledingbank startte, juist om mensen hierin te kunnen voorzien. “Een nieuwe winterjas, spijkerbroek of kinderschoenen: nieuw kleding kopen is heel prijzig, zeker als je een gezin hebt en een laag inkomen. Alleen al voor een nieuwe winterjas ben je in de winkel zo vijftig euro kwijt.”

Op het eerste gezicht doet de kledingbank niet onder voor een echte winkel, met als grootste verschil dat je hier niet hoeft te betalen voor je nieuwe outfit. Om in aanmerking te komen moet je kunnen aantonen dat je financieel in zwaar weer verkeert, door middel van bijvoorbeeld een bankafschrift.

De kledingbank is afhankelijk van donaties, vervolgt De Boer. “We krijgen kleding van inwoners vanuit alle hoeken van de IJmond, maar we krijgen ook restanten van lokale kledingwinkels. Onze klanten komen trouwens ook uit alle hoeken van de IJmond, maar de meesten van hen komen uit IJmuiden en Beverwijk.”

Niet alleen het aantal bezoekers wordt secuur bijgehouden, ook het reilen en zeilen van de kledingbank is tot in de details geregeld. Zo wordt exact bijgehouden wie wanneer komt en hoeveel kledingstukken ze meenemen, per bezoek mag voor ieder gezinslid drie stuks worden uitgezocht. Ook wat je meeneemt wordt op de klantenkaart genoteerd. “Niet dat een gezin in een keer vier winterjassen uitkiest en dat de klant daarna misgrijpt”, legt De Boer uit.

De meeste vraag is naar kinder- en dameskleding, maar ook beddengoed is erg gewild. Daarnaast hebben ze een ondergoedfonds opgericht, met steun van donateurs, waardoor ze nieuw ondergoed kunnen verstrekken. Thea Duin is sinds 5 jaar vrijwilliger bij de kledingbank. “Wij kopen van het fonds nieuw ondergoed in alle kleuren en maten, vertelt Duin. “Vooral gezinnen met kinderen maken daar dankbaar gebruik van.”

Voor meer informatie en het doneren van kleding, kijk op kledingbankijmond.nl

Bron: NHnieuws

Meer berichten