Piet en Truus Brantjes vieren hun 60-jarig huwelijk.
Piet en Truus Brantjes vieren hun 60-jarig huwelijk. (Foto: Mariët Biemans)

Piet en Truus Brantjes vieren diamanten huwelijk

UITGEEST - Het was een intensief jaar voor Piet en Truus Brantjes maar gelukkig konden zij op 8 september jl. samen hun 60-jarig huwelijksfeest vieren. 

En dat was even spannend want Truus verbleef midden in de coronacrisis in Meerstate vanwege een val. Het echtpaar was nog nooit zo lang gescheiden van elkaar. “De avonden duurden lang maar gelukkig wist ik dat ze goed verpleegd werd”, aldus Piet die elke dag trouw de krant bracht. Hij schreef iedere dag een korte liefdesverklaring op pagina 3 en toen ze eindelijk thuiskwam waren zij opnieuw verliefd.

De foxtrot
Het koppel trouwde toen ze begin twintig waren; ze verhuisden naar het werkmanshuisje naast boerderij De Vrijburg, het ouderlijk huis van Piet. Tweeënhalf jaar daarvoor ontmoetten zij elkaar in de Instuif in Heemskerk op 1 januari 1958. “De jongens stonden aan de bar en de meisjes wachtten aan de kant. Zodra de band een foxtrot inzette stoven we op de meisjes af. Ik ontdekte Truus en na een aantal keer dansen bracht ik haar naar huis”, vertelt Piet.

Het boerenleven
In 1969 werd boerderij De Vrijburg gesloopt voor de ontwikkeling van De Koog. Het stel kocht een boerderij op Dorregeest en ze kregen drie zoons en twee dochters. Het hele gezin hielp mee op de boerderij waar ze dertig melkkoeien hielden. In 1993 nam zoonlief de boerderij over en rond 2004 emigreerde hij naar Canada. Zo kwam er een einde aan het boerenleven.

Omdat Piet stopte met roken was hij ’s avonds niet te genieten. “Ga maar fietsen”, zei Truus. Dit deed Piet en niet zo’n beetje ook: “Ik fietste vijf keer de wereld rond”, vertelt hij. Uiteindelijk kocht hij een tandem met Truus en hiermee zijn zij letterlijk de wereld over geweest, tot Indonesië aan toe.

Het geheim
Inmiddels zijn Piet en Truus zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen rijker. De kinderen hebben het huis versierd en overal in het huis staan bloemen, kaartjes en attenties. Burgemeester Gerrit Goedhart komt het echtpaar feliciteren. “Gewoon bij elkaar blijven en aandacht voor elkaar hebben”, zo beschrijft het echtpaar Brantjes het geheim van een lang en gelukkig huwelijk aan de burgemeester.

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten