Een impressie van de expositie (A. Brakenhoff).
Een impressie van de expositie (A. Brakenhoff). Foto: aangeleverd

Schilderskring Uitgeest exposeert in Castricum

Algemeen

UITGEEST - Dit jaar viert De Schilderskring zijn tienjarig jubileum. De groep, vooral bekend door de jaarlijkse deelname aan de Kunstroute van Uitgeest, organiseert een overzichtstentoonstelling in restaurant De Oude Keuken in Castricum.

Elke twee weken op maandagavond stapt het gemêleerde gezelschap bepakt en bezakt de zaal van Dorpshuis de Zwaan in Uitgeest binnen. De ruime tafels vullen zich met kwasten, tubes verf, tafelezels en schildersdoeken. Snel daarna is iedereen geconcentreerd bezig aan zijn of haar schilderij. De kringavonden hebben het karakter van een inloopatelier: iedereen, schilder of niet, ervaren en onervaren, mag binnenlopen voor een praatje of om mee te doen.

Expositie
Hoewel men zowel individueel als groep op meerdere plekken exposeert is de kring vooral bekend door de jaarlijkse deelname aan de Kunstroute van Uitgeest. Omdat die dit jaar door corona niet door kon gaan, is men met plezier uitgeweken naar De Oude Keuken.

Techniek
De expositie toont al direct het bijzondere van de groep: ieder lid heeft zijn eigen aanpak en techniek, zoals bijvoorbeeld modern, abstract, realistisch, impressionistisch of fijnschilderen. Ook qua materiaalgebruik is er een grote diversiteit te zien: er is zowel op doek als op paneel geschilderd, met olie- en acrylverf, met houtskool of (pastel-)krijt en al het andere wat in de kunstwereld wordt gebruikt.

Verbindend
Die grote diversiteit blijkt juist de verbindende factor. Iedere schilder heeft een eigen atelier, waar hij of zij in beslotenheid werkt. Tijdens de kringavonden wisselen de schilders tips en technieken uit, elkaars schilderijen worden bekeken en geanalyseerd en ervaringen worden gedeeld. Zo ontstaat een meerwaarde die de solistisch werkende schilder anders nooit gehad zou hebben.

Dat werken in groepsverband verder gaat dan de kringavonden, blijkt wel uit het feit dat men met elkaar regelmatig musea, exposities en tentoonstellingen bezoekt. Ook worden er model-avonden georganiseerd (waar men altijd weer verrast wordt met een resultaat van verschillende stijlen terwijl men toch allemaal hetzelfde model voor ogen had). Vrijwel wekelijks is de groep te vinden op mooie plekken in de omgeving waar 'en plein air' wordt geschilderd en waar men ook graag met de toevallige passanten in gesprek gaat.

De samenstelling van de saamhorige groep is door de jaren heen vrijwel altijd hetzelfde gebleven en bestaat uit Ton Brakenhoff, Jenny Wezel, Anneke Brinkman, Hans Bruinsma, Frans ten Berge, Marianne Cappendijk, Wilga Hoek, Marie-Josée Hamers, Dorota Poniatowska en Ton van Wijk.

De expositie is tot en met 2 november dagelijks te zien van 9.00 -17.00 uur in café-restaurant De Oude Keuken, Oude Parklaan 117 in Castricum.

Een impressie van de exposerende
Schilderskring.
Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 15 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 18 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 18 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 20 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 20 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant