Foto: Margreeth Anema

Bemanning Amerikaanse bommenwerper herdacht in Uitgeest

UITGEEST - Op 10 februari 2020 werd in Uitgeest de crash van een Amerikaanse B17 bommenwerper herdacht. Vier van de tien bemanningsleden verongelukten in het weiland aan de Communicatieweg.

Op 10 februari 1944 werd de Amerikaanse bommenwerper 'Helles Bells' onderschept na een bombardement op het Duitse Braunschweig op de terugweg naar Engeland. Na een vuurgevecht met Duitse nachtjagers volgde een explosie, waarna het vliegtuig crashte in het weiland. Vier van de tien bemanningsleden overleden bij deze tragedie. De zes overlevenden keerden terug naar hun geboorteland na de Tweede Wereldoorlog.

Voor de ceremonie was er een stille tocht. Bij het monument werden bloemen en kransen gelegd. Ook waren er toespraken van onder meer waarnemend burgemeester van Uitgeest Gerrit Goedhart en Jennifer DeWitt Walsh van de Amerikaanse ambassade. De herdenking is een initiatief van de gemeente Uitgeest in samenwerking met de Aircraft Recovery Group 1940-1945 en het Comité 4 mei. Lees hierover meer in de komende editie van de Uitgeester.

Bron: NH Nieuws

Meer berichten